Wie kent namen op deze grafzerk? Vrouw doet vreemde oproep na lugubere vondst in tuin

Door de jaren heen werd de grafsteen overwoekerd door gras en zand
Jiska Door de jaren heen werd de grafsteen overwoekerd door gras en zand
Je ruimt je tuin op en plots stoot je op een grafzerk. Je zou voor minder een gilletje slaan. Een lichaam ligt er niet onder maar Jiska en haar vriend blijven met heel wat vragen achter. Wie zijn die mensen en hoe komt die steen in hun tuin terecht? Na twee jaar zoeken leverde hun speurtocht nog niet veel antwoorden op.

Wie zijn Karel Van Den Broeck en Constance Dellafaille? Met die vraag zit Jiska al twee jaar in haar hoofd. Toen ze op een dag besloot toch maar eens te kijken wat dat donkere hoekige voorwerp was dat uit de grond stak, had ze nooit gedacht een grafzerk te vinden. 

“Ik heb toch even een gilletje geslagen”, vertelt ze nu. Toen Jiska samen met haar vriend iets meer dan twee jaar geleden een huis kocht op de grens van Deurne en Borsbeek, hoorde daar ook oude paardenstallen bij. “Rond die stallen lag heel wat oude rommel waardoor ik niet meteen aandacht schonk aan dat donkere voorwerp. Ik dacht dat het glas was of een gewone steen.” Maar toen ze het gras en zand opruimde bleek het dus het verticale gedeelte te zijn van een grafzerk. 

Geen lichaam

“Daar sta je dan, met een grafzerk in je tuin. Mijn grootste angst was natuurlijk dat er een lichaam onder zou liggen. Uiteindelijk hebben we de Blauwe Lijn gebeld en vertelde ik over mijn vondst. Ook daar wisten ze even niet wat zeggen. Ik kan me voorstellen dat die mannen niet elke dag te maken krijgen met een grafzerk in een tuin,” lacht Jiska. Een patrouille kwam langs en onderzocht de steen. De conclusie was geruststellend: een lichaam ligt er niet onder. 

Adellijke familie uit Zuid-Nederland

Maar ondertussen behoort de grafsteen wel tot een groter mysterie waar Jiska graag een antwoord op zou willen vinden. Wie zijn Karel en Constance? Hoe komt die grafzerk in de tuin terecht? Is er nog familie van hen? “Het huis werd in de jaren ‘50 gebouwd door de vorige eigenaars maar zij hebben een andere familienaam. Ook een zoektocht in de geboorteregisters leverde niets op. Bovendien overleed Karel in 1968 en die periode is nog niet gedigitaliseerd. Er is dus veel opzoekwerk voor de boeg”, weet Jiska. Ook de achternamen googlede ze al eens, zonder resultaat. “Ik weet niet eens of die mensen wel van Antwerpen zijn.” De famillie Della Faille was een Zuid-Nederlandse adellijke familie, die zich verder heeft ontwikkeld onder het Belgische koninkrijk.

Rond de grafsteen lag heel wat rommel waardoor hij niet meteen opviel
Jiska Rond de grafsteen lag heel wat rommel waardoor hij niet meteen opviel

Om een antwoord te vinden op al die vragen, postte Jiska de foto op sociale media in de hoop dat iemand haar verder zou kunnen helpen. Op Facebook leeft het mysterie in elk geval. In een mum van tijd likete heel wat mensen de foto en wilden ze graag de uitkomst van het mysterie weten.

Sierperkje

Ondertussen denk Jiska na wat ze met de grafsteen gaat doen. Momenteel ligt hij niet ver van zijn vindplaats. “Ik heb al gedacht om er een sierperkje van te maken in een bloembak. Maar de steen weegt enorm zwaar en bovendien vindt mijn vriend het maar een vreemde gedachte,” lacht ze. 
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudi lafaille

  Hi, via mijn stamboomboek kwam ik het volgende te weten : Constance Leontina Cornelia Dellafaille werd geboren in Wijnegem op 13 augustus 1901 en is overleden te Deurne op 22 december 1974. Haar man, Carolus Josephus Van den Broeck was stadsmachinist en werd geboren te Antwerpen op 13 november 1895. Hij (of beiden) woonden in de Van Waelwyckstraat 18 te Deurne. Groetjes van Rudi Lafaille.

 • birg prokali

  Je hebt De La Faille en Dellafaille aan elkaar geschreven! O.a. schilders uit Ranst. Via het rijksregister kan je details achterhalen!

 • Anne Turkelboom

  er is een delafaillelaan in zwijnaarde

 • De kiezer Van Vlaandere

  Een tijdje geleden vond men in Zonnebeke bij de afbraak van een schuurtje een grafsteen van een Duitser die helemaal in het begin van de eerste wereldoorlog sneuvelde. (Op dat moment had men nog tijd om een zerk te maken) Na de oorlog werd het gerecupereerd als welgekomen bouwmateriaal. Lezeres Martine D'haese zal waarschijnlijk gelijk hebben. Het trieste einde van oude zerken van families waar niemand nog om bekommerd is.

 • aaron aerts

  Men kon of wilde de huur niet meer betalen en men heeft de grafzerk teruggebracht. Je moet al een eenzame tante zijn om hier zo'n heus mysterie rond te breien.