Na 33 jaar uit gemeenteraad

LEO VLAEYMANS (CD&V) WAS 24 JAAR BURGEMEESTER

Oud-burgemeester Leo Vlaeymans.
Foto Benoit De Freine Oud-burgemeester Leo Vlaeymans.
Oud-burgemeester Leo Vlaeymans (CD&V) heeft na 33 jaar afscheid genomen van de gemeenteraad. Marian Lauwers (CD&V) nam gisteren zijn plaats in. Vlaeymans was burgemeester van 1989 tot 2012. "Het was nooit de bedoeling om zo lang in de gemeentepolitiek te blijven", zegt hij.

In 1983 belandde Leo Vlaeymans op zijn 28ste voor de toenmalige CVP als schepen in de Borsbeekse gemeenteraad. Zes jaar later zou hij burgemeester worden. Een functie die hij tot eind 2012 op zich nam. "Het is nooit de bedoeling geweest om zo lang in de gemeentepolitiek te blijven. Ik moet de mensen bedanken dat ze me al die tijd hebben verdragen. Ik ben opgegroeid in een warm nest en daarmee bedoel ik zowel mijn thuissituatie als Borsbeek zelf. Ik zag het als een sociale verplichting om iets terug te doen", zegt Vlaeymans.

Notaris

Op zijn 43ste werd hij benoemd als notaris. Een job die hij tot op de dag vandaag met zijn politieke carrière combineerde. "Toen ik in de gemeentepolitiek stapte was een schepen- of burgemeestersambt niet meer dan veredeld vrijwilligerswerk. Onder notarissen schat men de gemeentepolitiek niet hoog in. Mijn collega's vroegen me altijd of ik niets beter te doen had. Mijn vast antwoord was: 'Als iedereen zo denkt, worden we bestuurd door mensen die niets beters te doen hebben'."


Als oud-burgemeester is hij fier op vele realisaties. "In willekeurige volgorde denk ik aan de aankoop van meer dan dertig hectare natuurgebied in Borsbeek met het Kempens Landschap. Dat is open ruimte die voor altijd gevrijwaard zal blijven. De aanleg van de voetgangerstunnel onder de R11 in combinatie met de bouw van de bibliotheek en de uitbreiding van het gemeentepark horen er ook bij, net als de realisatie van het kerkplein, de renovatie van Ter Smisse en de aanleg van het Floris Primspark."

Bomenkap Fort 3

Over de moeilijkste periode moet hij niet lang nadenken. "De periode voor en van het kappen van de bomen op het Fort 3 voor de luchthaven van Deurne. De verleningen van de startbaan is iets wat ik altijd heb tegengehouden, ook in de onderhandelingen met toenmalig Vlaams minister Kris Peeters. In de overeenkomst met het Vlaams gewest, om de bomen te laten kappen, heb ik laten opnemen dat de drempel van startbaan 29 nooit opgeschoven mocht worden. Die overeenkomst werd goedgekeurd maar het zorgde voor een afscheuring binnen mijn partij. De huidige burgemeester was niet akkoord en verliet de partij maar hij kan nu de afspraak over drempel goed gebruiken. Het kan verkeren."


Eind 2012 belandde hij met CD&V in de oppositie. "De burgemeesterssjerp mis ik niet. Het is eigenlijk makkelijker nu. Iedereen is vriendelijk en ik krijg geen geklaag meer. Ik mis wel het samenwerken met de andere schepenen, gemeentelijke en politiemedewerkers. De schepencolleges waren steeds het hoogtepunt van de week. Ik had steeds een schitterend team." De volgende drie jaar wordt hij voorzitter van CD&V-Borsbeek. "Nu is het aan de drie vrouwen in de gemeenteraad en ik zal ze bijstaan tot aan de verkiezingen. Ik had op voorhand gezegd dat ik niet de hele legislatuur zou uitdoen en daar hou ik me nu aan."