Met allen samen energie besparen

NIEUWE COÖPERATIE WIL BURGERS VERENIGEN VOOR DUURZAME ACTIES

De initiatiefnemers van ZuidtrAnt stellen morgen de energiecoöperatie voor.
Foto KOS De initiatiefnemers van ZuidtrAnt stellen morgen de energiecoöperatie voor.
Tien burgers lanceren zondag in de Altenakapel van Kontich de energiecoöperatie ZuidtrAnt. Met hun initiatief willen ze iedereen uit de Antwerpse zuidrand verenigen om energievriendelijke projecten uit te werken. "Er zijn nog zoveel mogelijkheden om duurzame maatregelen te nemen, maar voor ons mag het wat sneller gaan", vertelt medeoprichter Pieter Dresselaers.

De oprichters van ZuidtrAnt zijn afkomstig vanuit de hele regio. De mensen uit onder andere Mortsel, Hove, Berchem, Boechout, Edegem en Wilrijk staken de koppen bij elkaar om de eerste energiecoöperatie uit de omgeving boven de doopvont te houden.


"Er zijn nog veel ideeën en mogelijkheden om energievriendelijke maatregelen te nemen. We denken spontaan aan het isoleren van gevels of het plaatsen van zonnepanelen. Maar de burgers krijgen van de banken niet altijd de nodige leningen. Daarom vragen wij aan de inwoners van de Antwerpse zuidrand om in onze coöperatie te stappen zodat wij verschillende energievriendelijke projecten kunnen uitwerken", legt Pieter uit.


Morgen kunnen de geïnteresseerden toetreden door voorlopig één aandeel van honderd euro aan te kopen. "Meer vragen we voorlopig niet omdat we nog geen concrete projecten hebben. De eerste gesprekken zijn ondertussen wel lopende. Er is een gemeente geïnteresseerd net als enkele scholen uit de regio. In scholen kunnen er met redelijk beperkte middelen grote ingrepen worden uitgevoerd. Door de oude stookinstallaties te vervangen door nieuwe, besparen we verschillende honderdduizenden euro's aan mazout. Ook het plaatsen van isolatie zal al veel resultaat opleveren. Scholen moeten soms lang wachten op subsidies maar wij zouden de kosten op ons nemen. Als coöperatie krijgen we een deel van de besparingen terug die bijvoorbeeld de scholen door deze ingrepen doen. Op die manier kunnen we ook de burgers die aandeelhouder zijn, terugbetalen en laten meedelen in de winst. Zeker nu de rente op spaarboekjes zo laag staat, is dit een interessante investering. Het is onze verwachting dat we na drie jaar de eerste dividenden aan onze aandeelhouders kunnen uitbetalen."

Jaar voorbereiding

In eerste instantie wenst ZuidtrAnt projecten uit te werken in scholen, bedrijven of publieke gebouwen van de gemeenten uit de Antwerpse gemeenten. "Andere mogelijkheden zijn wanneer verschillende buren afspreken om samen de gevels van hun woning te isoleren. We geven ze niet alleen financiële steun maar ook alle advies om de juiste stappen te zetten. Er is veel mogelijk met energievriendelijke ingrepen maar het mag allemaal wat sneller gaan dan het nu loopt."


"We hopen zondag 120 tot 300 personen te ontvangen. We voelen dat er vraag is naar een dergelijk initiatief waarbij de burgers zelf aan de slag gaan. Na een jaar van voorbereiden, willen we dit jaar echt groeien en onze eerste projecten uitwerken", besluit Pieter. De energiecoöperatie wordt zondag om 14 uur voorgesteld.