Ga naar de mobiele website
^ Top

Terminaal longpatiënt Peter Deruyter: "Weerslag achteraf weegt niet op tegen hoger doel"

Peter Deruyter wandelt met een draagbaar zuurstoftoestel en wordt bijgestaan door vrijwilligers van Het Felix Project.
Foto Frederik Van Genechten Peter Deruyter wandelt met een draagbaar zuurstoftoestel en wordt bijgestaan door vrijwilligers van Het Felix Project.

Peter Deruyter (53) uit Berchem lijdt aan een terminale longziekte, maar zakte gisteren tóch af naar Bornem. Hij was niet alleen gewapend met een paar goede wandelschoenen, maar ook met een draagbaar zuurstoftoestel in een klein rugzakje.


"Ik lijd aan COPD, een terminale ziekte die de longblaasjes aantast. Daardoor heb ik continu zuurstof nodig, en ik wil de wetgeving rond de terugbetaling van dit mobiele toestel aankaarten. Ondanks de ernst van mijn ziekte heb ik maar 3 maanden per jaar recht op dit speciale toestel, verder moet ik werken met zuurstofflessen. Eén fles kost mij 25 euro, om veertig keer te ademen. De Dodentocht stappen met zo'n fles zou dus onbetaalbaar zijn. Ik wil tonen dat het mij met zo'n draagbaar toestel wél lukt, en dat ik die machine beter nú kan gebruiken dan wanneer ik op sterven lig. Ik heb me grondig voorbereid en nam de voorbije dagen extra vitamines. Ook onderweg word ik opgevolgd door een heel team van artsen en kinesisten. Mogelijk krijg ik na de Dodentocht een serieuze weerslag te verwerken, maar dat weegt niet op tegen dit grote doel."


(EDT)Meld een bug