Rik (61) maakt naam als blinde dj

FILMCLUB MAAKT KORTFILM OVER VISUEEL GEHANDICAPTE DISKJOCKEY

Van links naar rechts: echtgenote Gaby Mys, Stef Spiessens van Café De Balans, dj Rik Van Assche en amateurcineast Toon Verlinden.
Foto Ben Conaerts Van links naar rechts: echtgenote Gaby Mys, Stef Spiessens van Café De Balans, dj Rik Van Assche en amateurcineast Toon Verlinden.
De Boomse filmclub BOCAM heeft een kortfilm gemaakt over Rik Van Assche (61). De Bornemnaar treedt al ruim veertig jaar op als dj. Opvallend: Hij is volledig blind.

De 61-jarige Rik verloor het zicht aan één oog toen hij amper vier jaar was, na een ongeluk met een aardappelmesje. Op zijn twaalfde sloeg het noodlot opnieuw toe, toen een steen uit een katapult zijn andere oog raakte. Sindsdien is hij volledig blind. Toch kon dit Rik niet beletten om zich vol overgave op zijn passie te storten: de muziek.


"Dat begon met Will Tura, maar vanaf mijn vijftiende ben ik overgeschakeld op het meer alternatieve werk: The Doors, Jimy Hendrix, Led Zeppelin,... Op mijn zeventiende besloot ik zelf platen te gaan draaien. Ik was dan wel blind, maar de juiste platen op het juiste moment opzetten, dat moest ik toch kunnen?", vertelt Rik.


Om zijn ambitie waar te maken, dokterde hij zelf een systeem uit. "Ik heb meer dan duizend platen, allemaal gerangschikt volgens genre en alfabet. Ik ken ze helemaal vanbuiten. Bovendien is elke hoes voorzien van een opschrift in braille. Als iemand bij mij een plaat aanvraagt, kan ik die binnen de minuut opleggen. Wie niet weet dat ik blind ben, zal dat zeker niet ontdekken tijdens mijn set."


Echtgenote Gaby (51) staat Rik graag bij en vergezelt hem naar alle optredens. Ze helpt hem niet alleen met de opbouw en afbraak, maar houdt ook de sfeer op de dansvloer in de gaten. "Als een nummer niet aanslaat, vertel ik Rik dat meteen en dan legt hij iets anders op. Soms ga ik ook zelf als eerste de dansvloer op en trek ik het publiek mee", lacht ze.

Mano Mundo

Intussen is de blinde dj al lang geen onbekende meer. Hij verdiende zijn strepen op optredens van The Pogues, Alpha Blondy, TC Matic, The Radios,... Enkele jaren geleden ging de droom van de Bornemnaar in vervulling toen hij het wereldfestival Mano Mundo mocht afsluiten.


Het verhaal van Rik inspireerde de Boomse filmclub BOCAM om een kortfilm aan zijn leven te wijden. "Toen we Rik zagen draaien in Boom, hebben we gevraagd om hem eens te mogen volgen. Hij zag dat zeker zitten. Het resultaat is de kortfilm 'A Step in the Dark' van 15 minuten", vertelt voorzitter Toon Verlinden (68).


BOCAM wil met de kortfilm meedingen naar de prijzen op de filmfestivals voor amateurcineasten. Plannen om de film op dvd uit te brengen, zijn er nog niet. "Ik hou me niet bezig met verkopen", zegt Rik. "Ik ga wel de vrt contacteren om te vragen of zij interesse hebben." Dat wil niet zeggen dat hij droomt van een late carrière als filmster. "Ik hou het liever bij muziek. Ik wil enkel tonen dat je ook met een handicap veel kan verwezenlijken. Blind zijn is niet het einde van de wereld", besluit Rik.


'A Step in the Dark' gaat op zaterdag 31 januari in première in Café De Balans in Eikevliet (Bornem). Dj Rik zal er na de vertoning zelf achter de draaitafels kruipen.