Moeder en dochters bestelen werkgever

SUPERMARKTUITBATER VRAAGT 15.000 EURO TERUG

Twee zussen van 24 en 26 jaar oud stonden gisteren samen met hun moeder voor de rechter in Mechelen. De drie worden verdacht van een huisdiefstal. De feiten dateerden van toen de twee twintigers in supermarkt Spar in Hingene werkten. Het parket eiste een celstraf van een jaar met uitstel.

De werkwijze van de zussen was simpel. "De dochters werkten aan de kassa, de mama kwam winkelen. Bij het afrekenen werd steeds de kassa waar de dochter werkte opgezocht. Daar werden vervolgens sommige producten wel gescand, anderen dan weer niet. Soms werd er ook meer teruggegeven dan nodig", vatte procureur Philippe Van Ingelgem de feiten samen. De zaakvoerder plaatste nog camera's, hield beide zussen nauwlettend in de gaten en kwam met extra bezwarend bewijsmateriaal op de proppen. "Er kwamen nog drie soortgelijke feiten aan het licht door de camerabeelden. Telkens werd de kassa gepasseerd en werd er slechts een fractie aangerekend", aldus de Mechelse procureur.

Hierop werd klacht ingediend bij de politie en die startte een onderzoek. Volgens de uitbater van de Spar werd er zo'n slordige 15.500 euro gestolen. Hij stelde zich gisteren burgerlijke partij en vroeg een schadevergoeding. De twee zussen stopten nog met werken in de supermarkt voor ze konden worden ontslagen. Naar verluidt had dat te maken met het feit dat de job niet meer te combineren was met hun studies. Beide zussen volgden universitaire studies, behaalden inmiddels een masterdiploma en een van hen is momenteel zelfs aan de slag als juriste.

Zwart werk

Gisteren daagden enkel de twee zussen op voor hun proces. Hun moeder werd vertegenwoordigd door de advocaat. Aan de rechter verklaarde ze dat ze een onderlinge afspraak hadden met de uitbater van de supermarkt. De jonge vrouwen verklaarden dat ze in het zwart werden betaald en de uitbater hen niet regelmatig uitbetaalde. In ruil voor het achterstallige loon mochten ze dan enkele goederen meenemen. "Het was een afspraak met de moeder - en voormalige uitbaatster van de supermarkt", klonk het bij de zussen.

De Mechelse procureur geloofde echter niets van hun verklaringen en noemde hen zelfs volledig ongeloofwaardig: "Stel dat er een afspraak was gemaakt met de vorige uitbaatster en moeder van de uitbater. Zij had op dat moment niets meer te zeggen. Het was haar zoon die de zaak runde. Bovendien vind ik het toch moeilijk te geloven dat zulke moeilijke manier wordt gebruikt om goederen mee te nemen. Waarom mochten ze 's avonds dan niet gewoon vanuit het magazijn spullen meenemen?"

De procureur tilde zwaar aan de feiten en noemde hun gedrag meer dan een jeugdzonde.

"Dat is het roken van een jointje maar niet het stelen van goederen waarvoor acht pagina's inventaris voor nodig is", voegde hij nog toe. Hij vorderde celstraffen van een jaar met uitstel en een geldboete van 600 euro.

De verdediging ging vol voor de vrijspraak. "Alles begint bij het gedrag van de burgerlijke partij", zei meester Jules De Keersmaecker. "Hij weigerde de wet na te leven om hen niet in te schrijven en weigerde hen legitiem te betalen. Als alles wettelijk was verlopen, hadden we ons niet in deze positie bevonden. Zij hebben gehandeld in de gedachte dat ze meenamen wat hen toekwam. Hebben ze zich hier nu verrijkt of hebben ze voor een betalingsmanier gekozen die niet legaal is net door de houding van de zaakvoerder?"

De rechter nam de zaak in beraad en velt een vonnis op 8 februari.

In deze Spar-winkel in Hingene werden de feiten gepleegd.
Marc Aerts In deze Spar-winkel in Hingene werden de feiten gepleegd.