Kasteel d'Ursel lanceert eigen bier

OPBRENGST 'CUVÉE ANTONINE' GAAT NAAR VERBOUWING SCHILDERSATELIER TOT VAKANTIEHUIS

V.l.n.r. Sofie Vanrafelghem (Master Beer Sommelier), Koen De Vlieger (directeur kasteel d'Ursel), Luk Lemmens (gedeputeerde voor Erfgoed) en Marc Struyf (brouwerij Den Triest) met de Cuvée Antonine voor het schildersatelier in het park van kasteel d'Ursel.
David Legreve V.l.n.r. Sofie Vanrafelghem (Master Beer Sommelier), Koen De Vlieger (directeur kasteel d'Ursel), Luk Lemmens (gedeputeerde voor Erfgoed) en Marc Struyf (brouwerij Den Triest) met de Cuvée Antonine voor het schildersatelier in het park van kasteel d'Ursel.
'Cuvée Antonine', zo heet het gloednieuwe bier van kasteel d'Ursel in Hingene (Bornem). "We lieten een blond en bruin streekbier brouwen, de naam legt de link naar onze hertogin Antonine De Mun. Met de opbrengst van het bier willen we haar schildersatelier renoveren, en er een bijzondere vakantiewoning van maken", zegt directeur van kasteel d'Ursel Koen De Vlieger.

"Het kasteel d'Ursel werd de voorbije jaren grondig en intussen bijna volledig gerenoveerd, ook het park onderging al een grote metamorfose. Maar op het domein staat ook nog een oud schildersatelier, dat de hertog d'Ursel liet bouwen voor zijn artistieke echtgenote, hertogin Antonine de Mun (1849-1931). Het huisje in het park werd na haar dood nog wel eens gebruikt als lokaal voor de Scouts of lokale harmonie, maar uiteindelijk raakte het in verval en kreeg het te veel bezoek van vandalen", zeggen De Vlieger en bevoegd gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens.


"We willen het atelier van Antonine nieuw leven inblazen, door het om te bouwen tot een unieke vakantiewoning. Zo kunnen bezoekers overnachten op deze historische site met knap uitzicht op het park. De werken aan het atelier starten rond Pasen en moeten in de zomer van 2018 achter de rug zijn. Provincie Antwerpen investeert 425.000 euro in de renovatie, maar we verwachten dat de kosten voor afwerking en inrichting hoger zullen oplopen. Daarom brengen we een bier op de markt: de Cuvée Antonine Bruin en de Cuvée Antonine Blond."


De Vlieger trok met zijn plannen naar de artisanale brouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos.


"We gingen op zoek naar ingrediënten met een link naar het kasteeldomein", zegt brouwer Marc Struyf. "In het park staan bijenkasten, de zomerhoning hiervan paste perfect bij onze blonde tripel. Voor de bruine dubbel gingen op zoek naar dikke takken die we versnipperden tot eiken schilfers. Deze vermengen we gedurende een week met het bier, het resultaat is een bijzondere toets van eik."

David Legreve

Karaktervol en in balans

Het resultaat smaakte biersommelier Sofie Vanrafelghem best. "De Cuvées Antonine zijn karaktervolle bieren geworden, de smaken zijn perfect in balans en enorm veelzijdig te gebruiken. De grote flessen van 75cl zijn een extra bonuspunt."


Ook het etiket op de flessen is een verwijzing naar Antonine. "We gebruikten twee schilderijen, die de hertogin maakte van haar zussen Marie en Alix, als afbeelding. Zo is de cirkel naar haar schildersatelier helemaal rond."


Cuvée Antonine Blond en Cuvée Antonine Bruin zijn afzonderlijk verkrijgbaar in flessen van 75 cl aan 10 euro per fles. Het duo is ook samen met een gepersonaliseerd glas te koop in een cadeauverpakking aan 27,50 euro.


In elke verpakking zit een nummer, waarmee de koper deelneemt aan een wedstrijd. De winnaar mag met een groep van acht personen het allereerste weekend doorbrengen in 'Het Atelier van Antonine'. Een bestelling plaatsen kan via info@kasteeldursel.be of 03 820 60 10, voor 10 maart betaal je 25 euro. De Cuvée Antonine is ook te koop tijdens de proefdagen op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 maart van 11 tot 18 uur in Kasteel d'Ursel, W. d'Urselstraat 9 in Hingene.