Akkoord bij Schulman nipt goedgekeurd: arbeiders weer aan de slag

De bijna driehonderd werknemers van A. Schulman Plastics in Bornem hebben met een nipte meerderheid van 55 procent een ontwerpakkoord goedgekeurd. Vrijdag waren ze een staking begonnen nadat de CAO-onderhandelingen spaak waren gelopen.

"De CAO-gesprekken (collectieve arbeidsovereenkomst, red.) bij A. Schulman Plastics verliepen de voorbije weken erg moeizaam. Het Bornemse managementteam kreeg van de hogere directie amper onderhandelingsmarge, de werknemers hadden er vrijdagmiddag genoeg van en zijn gestopt met werken. Maandag werd er opnieuw gepraat, met een nieuw ontwerpakkoord als resultaat. Dat voorstel is nog steeds niet helemaal wat het moet zijn, en dat blijkt ook uit de stemming van maandagavond en dinsdagochtend", zegt ACV-secretaris Paul Schoeters.


"Amper 55 procent van het personeel keurde het voorstel goed, al dan niet met de nodige bedenkingen. Dit zwakke resultaat is voor ons een duidelijk signaal voor de Bornemse directie. De werknemers willen niet meer moeten opdraaien voor de fouten en het financiële geklungel van de Amerikaanse directie. Ook wordt het hoog tijd dat het bedrijf de stem van de werknemers hoort alvorens nieuwe systemen en concepten in te voeren. Die nieuwe manier van werken blijkt achteraf vaak niet te werken, terwijl mensen met jaren ervaring dit al eerder aangaven, maar niet werden gehoord. Wij zullen er daarom als vakorganisatie op blijven hameren: overleg met en luister naar de werkvloer, of bij de volgende onderhandelingen gaat dit weer mis."


A. Schulman Plastics is een onderdeel van de Amerikaanse multinational A. Schulman, een wereldspeler in kleur- en additiefconcentraten voor de kunststofverwerkende industrie. (EDT)