Ga naar de mobiele website
^ Top

1 op 10 stuurt kat naar 48ste Dodentocht

ONDANKS HEISA VOORAF: 1.402 DEELNEMERS MINDER DAN VERWACHT

En weg zijn ze: de finish 100 kilometer verderop tegemoet.
Frederik Van Genechten - Thinksmart.be En weg zijn ze: de finish 100 kilometer verderop tegemoet.
12.550 wandelaars verschenen vrijdagavond aan de start van de 100 kilometer lange Dodentocht. Een verrassing voor de organisatie, want bij het afsluiten van de voorinschrijvingen stond de teller nog op 13.952. "Maar liefst 1.402 badges werden niét afgehaald, en dat ondanks de heisa rond de voorinschrijvingen. Al maakt dit kleinere aantal wandelaars het ons wel comfortabeler", zegt woordvoerder Thomas D'Hondt.

Voor het eerst konden sportievelingen zich niet meer op de dag van de Dodentocht zelf inschrijven voor de 100 kilometer lange wandeltocht. De organisatie wou zich namelijk beter kunnen voorbereiden op de toevloed van de stappers. "De voorinschrijvingen werden afgesloten op 15 juli, met een nieuw recordaantal van 13.952 deelnemers. Wie te laat kwam, ging verwoed online op zoek naar een 'tweedehands' ticket, daar werd zelfs tot 150 euro voor gevraagd én geboden. De voorbije weken kregen we ook nog meerdere telefoons en mails van wandelaars die smeekten om tóch nog te kunnen inschrijven, zelfs tot vrijdagmiddag enkele uren voor de start", zegt D'Hondt.


Maar toen om 21 uur het startschot werd gegeven, bleven er maar liefst 1.402 badges ongebruikt liggen. "Dit verrast ons zeker, omdat er de voorbije weken zóveel te doen is geweest om die voorinschrijvingen. Misschien haakten veel mensen af omwille van de mindere weersvoorspellingen? Of hadden deze wandelaars zich al maanden op voorhand ingeschreven, om daarna zelf nog te kunnen kiezen op het moment zelf? We duiken met dit aantal wandelaars onder ons vorig record van 12.608, al vinden we dat zelf helemaal niet erg. Dit lagere aantal wandelaars maakt het voor de organisatie comfortabeler werken, de voorbije jaren moesten we immers op het laatste moment nog op zoek naar bevoorrading voor enkele duizenden deelnemers meer."

Deze papa wordt alvast aangemoedigd door zijn kroost.
Foto's Frederik Van Genechten - Thinksmart.be Deze papa wordt alvast aangemoedigd door zijn kroost.

Grondige controle

De organisatie vreesde door het hoge deelnemersaantal ook voor file- en parkeerproblemen op vrijdag, maar die bleven grotendeels uit. Net zoals vorig jaar vonden omwille van de verhoogde veiligheid aan de startzone weer grondige controles plaats van zowel wandelaars als hun bagage.


"De 12.418 deelnemende wandelaars moeten nu binnen de 24 uur de volle 100 kilometer afleggen. Het belooft een koude nacht te worden, en vanaf zaterdagochtend verwachten we regelmatig buien. Dit maakt de tocht meteen een pak zwaarder, maar ondanks regen of zware hitte haalt elk jaar weer gemiddeld zo'n 60 procent van de starters ook de finish."

kos


Meld een bug