"Ik wist dat ik klappen zou krijgen"

LUC DE BOECK KIJKT TERUG OP VIJF JAAR BURGEMEESTERSCHAP

Burgemeester Luc De boeck aan de abdij van Bornem.
Foto David Legreve Burgemeester Luc De boeck aan de abdij van Bornem.
Vijf jaar geleden, op 1 maart 2010, kreeg Luc De boeck (CD&V) de burgemeesterssjerp van Jozef Ven Eetvelt, die maar liefst veertig jaar aan het roer stond in Bornem.

Die machtsoverdracht verliep niet zonder slag of stoot. Nu blikt De boeck terug op die woelige periode in zijn partij en gemeente. "Heel even vroeg ik me af: 'Ga ik de man zijn die deze partij kapotmaakt?'", zegt De boeck.


Toen Jozef Van Eetvelt (77) na 40 jaar op zoek ging naar een opvolger, meldden maar liefst vijf schepenen zich als kandidaat-burgemeester. De onderhandelingen zorgden binnen CD&V voor grote interne strubbelingen. Uiteindelijk mocht Luc De boeck de burgemeesterssjerp ombinden, maar dit sloeg bij de anderen duidelijk diepe wonden. Zij vonden dat de beslissing niet democratisch werd genomen, en zowel schepenen Werner Meskens en Paul De Ost als partijvoorzitter Ludo Van den Bossche stapten uiteindelijk op.

Storm

De schepenen schreven geschiedenis met hun vertrek: CD&V was plots de absolute meerderheid kwijt. Bovenop lanceerden Meskens en Van den Bossche bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 hun nieuwe lijst B!Democratisch, en snoepten zo de ene zetel af die CD&V nodig had om de absolute meerderheid te behouden. De partij moest voor het eerst in decennia een coalitie afsluiten, en ging in zee met Groen.


De hele situatie ligt ook 5 jaar later nog steeds erg gevoelig. Voormalig burgemeester Van Eetvelt vindt een interview "te delicaat", ook huidig burgemeester De boeck "kijkt eigenlijk liever vooruit dan achteruit".


"De storm is stilaan weer gaan liggen, maar we hebben woelige jaren achter de rug", zegt De boeck. "Op het absolute hoogtepunt heb ik even gedacht 'Ga ik nu de man zijn die deze partij kapotmaakt?'. Maar ik kreeg van velen net wél de steun om door te gaan, we waren ervan overtuigd dat het tijd was voor die generatiewissel, en daarom ben ik ook doorgegaan. En daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad."


"Wat het burgemeesterschap inhoudt, kon ik onmogelijk op voorhand inschatten. Je agenda wordt bepaald door anderen, je moet van alles op de hoogte zijn, steeds menselijk blijven, altijd de knopen doorhakken,... De druk om een groot man als Van Eetvelt op te volgen kwam daar nog eens bovenop. Toen ik nog maar net burgemeester was en met enkele dossiers naar hem trok, merkte ik hoe belastend die machtsoverdracht voor hem was geweest. Ik besloot toen om hem eindelijk rust te gunnen, want eigenlijk is het wàànzinnig dat hij dit tempo 40 jaar lang heeft volgehouden. Sindsdien vertrouw ik op mijn college en administratie, en op mijzelf. Van Eetvelt maakte ooit de opmerking 'Ge gaat te braaf zijn, Luc'. Maar ik kan mijn persoonlijkheid niet veranderen. Ik heb dit willen doen, dus ga ik het nu op mijn manier ook gewoon doén."

Boegbeeld

Volgens De boeck is er een duidelijk verschil merkbaar in de jaren voor en na de gemeenteraadsverkiezingen. "Ik werd als boegbeeld naar voor geschoven, en wist dat we door het vertrek van Van Eetvelt en de komst van B!Democratisch klappen zouden krijgen. Dat we nog dertien zetels haalden, was een opluchting, binnen de partij heeft ook niemand me op die score afgerekend. En op straat merkte ik een verschil in perceptie: voor de verkiezingen had ik het burgemeesterschap 'gekregen', erna had ik het 'verdiend'."


Na 5 jaar heeft De boeck zijn draai gevonden. "Ik liet net mijn kantoor herinrichten, met een grote vergadertafel waar het schepencollege perfect rond past. Er is een verschil in stijl en discipline tussen vroeger en nu, ook de gemeenteraden zijn langer. Ik vind het belangrijk om de oppositiepartijen de kans te geven om een debat te voeren. Ik hoop dat mensen deze manier van werken appreciëren, en mij nog heel wat jaren als burgemeester gunnen. De mijlpaal van 40 jaar ga ik niet halen, daarvoor ben ik te laat begonnen. Maar ik heb zeker zin in meerdere legislaturen."