"Bornemse jagers vergiftigen roofvogels"

MILIEUSCHEPEN TOM VAN BEL HAALT ZWAAR UIT

Deze buizerd kwam vermoedelijk door vergiftiging om het leven.
Foto Els Dalemans Deze buizerd kwam vermoedelijk door vergiftiging om het leven.
"De Bornemse jagers vergiftigen roofvogels met lokaas, omdat deze dieren jagen op het uitgezette wild." Aan het woord is milieuschepen Tom Van Bel (Groen), die net nog een vergiftigde buizerd vond in deelgemeente Weert. "Wij jagen op een correcte manier", reageert jachtrechthouder Luc De Waele.

"De Graaf van Bornem heeft zijn jachtrevier sinds kort verhuurd aan een nieuwe jachtrechthouder met nieuwe jachtwachters. Nu zij in het gebied aan het werk zijn, hebben we verschillende buizerds gevonden die met lokaas vergiftigd werden. De roofvogels werden gevonden met een 'gifduif' in de buurt", zegt Van Bel. "Net nog vond ik een vergiftigde buizerd in de Lange Dreef in de Weert, het dier lag daar net, want ze was zelfs nog warm. We kunnen niet bewijzen dat de jachtwachters dit verboden lokaas uitzetten, maar wie anders zou belang hebben bij deze praktijken? We stuurden de buizerd naar de universiteit van Gent, om te laten vaststellen of het hier inderdaad om vergiftiging gaat. Als we die bevestiging krijgen, zal Vogelbescherming Vlaanderen zich burgerlijke partij stellen in deze zaak, zodat de overtreders bestraft kunnen worden."

Schepen Tom Van Bel.
David Legreve Schepen Tom Van Bel.

Makkelijke prooi

De reden waarom de jagers roofvogels vergiftigen, is volgens Van Bel eenvoudig. "Om voldoende wild voorhanden te hebben tijdens het jachtseizoen, worden honderden tamme fazanten, eenden, patrijzen en meer uitgezet. Zij zijn natuurlijk een makkelijke prooi voor de roofvogels en de jagers vinden die concurrentie maar niets. De makkelijkste oplossing: de roofvogels vergiftigen. Door deze illegale praktijken wordt natuurlijk het hele evenwicht in het gebied verstoord."


Volgens de schepen is het moeilijk om dé oplossing te vinden. "De jachtwachter van het ANB (Agentschap Natuur en Bos) voor onze regio controleert een gebied van Antwerpen-zuid tot Mechelen, veel te groot voor één persoon. Het is aan de minister om meer mensen in te zetten, en aan de 'goede jagers' en de jachtheren zelf om dit probleem mee aan te pakken. Als lokale milieuschepen is het mij al gelukt om de jacht in het buitenland te verbieden, onze gemeentelijke gronden uit het jachtgebied te laten kleuren en een agressieve jachtwachter te laten vervangen. Maar nu duikt het volgende probleem op."


"Wij hebben geen weet van dit soort praktijken, onze mensen zijn daar echt niet mee bezig", reageert de nieuwe mede-jachtrechthouder Luc De Waele. "Als deze dieren werden vergiftigd, gebeurde dat door buitenstaanders. Wij kunnen natuurlijk ook niet dag en nacht controleren wie allemaal in het jachtgebied rondloopt. Maar men mag onze jagers hier niet zomaar van beschuldigen, wij jagen op een correcte manier."