Psychotherapeute breekt potten als pottenbakker

ZELFS SERGIO HERMAN KOOPT ZIJN SERVIES BIJ DOMINIQUE

Dominique Gelis startte in 2011 met pottenbakken als hobby. Nu heeft ze met Handmade Ceramics haar eigen atelier.
Karolien Coenen Dominique Gelis startte in 2011 met pottenbakken als hobby. Nu heeft ze met Handmade Ceramics haar eigen atelier.
Meestal zijn het dj's die geassocieerd worden met draaitafels, maar ook Dominique Gelis kan er wat van. De voormalige psychotherapeute gebruikt ze echter om potten te bakken. Ze maakte er zelfs haar beroep van. Ondertussen vervaardigt Dominique onder meer servies voor Sergio Herman.

30.000 jaar geleden bakten onze voorouders al potten en aan de wachtlijst van Dominique's atelier te zien, heeft het ambacht nog niets aan populariteit verloren. In het voormalige gemeentehuis van Kerniel organiseert ze wekelijks bijeenkomsten om intensief potten te draaien. Het is drummen voor een plaatsje achter een van de draaitafels. Geïnteresseerden komen vanuit heel Vlaanderen.


Na het lezen van een passage in een kookboek van Pascale Naessens, besloot Dominique in 2011 om lessen te volgen bij pottenbakster Bie van Gucht in Rumst. Op dat ogenblik was Dominique psychotherapeute en had ze een eigen praktijk. De microbe van het pottenbakken nam het sindsdien helemaal over en vandaag is het haar hoofdberoep.


Naessens had ook les gevolgd in Rumst en ondertussen zijn ze goed bevriend en maken ze deel uit van De Prinsessen, een groep van tien vrouwen die verbonden zijn door klei. Elk jaar komt de creatieve bende in juli samen om vier dagen te draaien.


Dominique heeft behalve het leslokaal in het gemeentehuis ook een eigen atelier. Haar creaties, onder meer borden en tassen, vliegen de deur uit en de kopers zijn niet van de minste.

Een speciale urne met paardenhaar erin gebakken.
Karolien Coenen Een speciale urne met paardenhaar erin gebakken.

Pure C

Zo bestaat een deel van het servies van Pure C, het restaurant van Sergio Herman, uit ontwerpen van Dominique. "Het begon met een eenvoudig mailtje, waarin ik uitlegde wie ik was en wat ik deed", vertelt ze. "Vervolgens ging ik met een vriendin eten in Pure C en viel ik meteen met de deur in huis. Na het tonen van enkele van mijn prototypes gingen we een samenwerking aan, die vandaag nog steeds bestaat. Een nieuwe bestelling van 80 stuks ligt al te wachten om gedraaid te worden."


Ook het Tongerse restaurant Lucie & Jimmy, bekend van 'Mijn Restaurant', zijn klant.


Dominique werkt vooral met klei en porselein. Na het draaien van de potten, gaan ze een nacht in een oven van 850 à 900 graden. Vervolgens is het tijd voor het aanbrengen van details en een laag glazuur en gaan ze voor een tweede keer de oven in, deze keer op 1.260 graden.


"Klei is porselein met vervuiling in, terwijl porselein de zuiverste vorm van klei is", vervolgt Dominique. "Ik werk het liefst met porselein. Het is zoals een vrouw: sensueel, breekbaar en goed van geheugen. Voor elke misstap moet je de gevolgen dragen."