Productie Loonse stroop naar Wellen

RESTAURATIE HISTORISCH HOOFDGEBOUW START VANDAAG

Het is duidelijk: het gebouw is dringend aan restauratie toe.
Mine Dalemans Het is duidelijk: het gebouw is dringend aan restauratie toe.
De fameuze stroop uit Borgloon wordt de komende jaren in Wellen gemaakt. Vandaag start de restauratie van het hoofdgebouw van de oude stoomstroopfabriek en producent Raf Bleus zag zich genoodzaakt om tijdelijk te verhuizen.

Raf Bleus schonk de laatste potjes stroop die in Borgloon werden gemaakt symbolisch aan burgemeester Danny Deneuker (sp.a) en schepen van Financiën Eric Awouters (Open vld). De stroopfabriek werd opgericht in 1878 en Borgloon maakte al snel naam als de bakermat van de stroopfabricatie. Haspengouwse peren, appels, frambozen, aardbeien en kersen werden er massaal tot stroop gekookt. De productie op de legendarische site stopte in 1988. In 2005 kocht de stad Borgloon het domein en vroeg Raf om de productie weer op te pikken. Raf stamt uit een geslacht stroopstokers uit Vrolingen en het ambacht zit hem dus in het bloed. In 2007 ging de productie op de site weer van start en dat jaar won de fabriek de Monumentenstrijd, georganiseerd door Canvas.


Maar de gebouwen moesten gerestaureerd worden. Na regelmatig aandringen bij de stad startte de renovatie van de historische site op 1 februari 2017. Nu is het de beurt aan het hoofdgebouw, waar de productie plaatsvindt. "De restauratie heeft te lang op zich laten wachten", geeft burgemeester Deneuker toe. "We snappen dat de omstandigheden voor Raf niet altijd perfect waren. Tegen het einde van 2018 moet alles klaar zijn, zodat we in 2019 weer een volwaardige toeristische trekpleister zijn. De werken zitten op schema."


Toch zal de Loonse stroopfabriek niet meer dezelfde functie vervullen als voordien. Op de bovenverdieping van het hoofdgebouw zal de stroop nog steeds worden ingekookt en in potjes gegoten, maar een deel van het productieproces blijft permanent in Wellen.

De ruimte waar de stroop bereid werd, is nu leeg.
Mine Dalemans De ruimte waar de stroop bereid werd, is nu leeg.

Cafetaria en museum

Op het gelijkvloers komen verschillende kookeilanden die dienst zullen doen tijdens kookworkshops, en een cafetaria. Naast het huidige toeristisch onthaal en de streekproductenwinkel, komt er naast het hoofdgebouw ook een fruitbelevingscentrum met onder meer een museum.


De kostprijs van de restauratie wordt geschat op 7,8 miljoen euro. "De bijdrage van de stad zal tussen 3,5 en 4 miljoen liggen. Het overige deel wordt gefinancierd met onder meer 2,6 miljoen van de Vlaamse overheid en 819.000 euro van Toerisme Vlaanderen. Het stadsbestuur is trouwens nog steeds op zoek naar andere bedrijven die zich op de site willen vestigen", besluit de burgemeester.