"Het was stoppen of werk verderzetten"

BENEFIET MANEGE WAAR KINDEREN MET BEPERKING LEREN PAARDRIJDEN

Heidi Vermeylen samen met haar kinderen.
Karolien Coenen Heidi Vermeylen samen met haar kinderen.
Drie jaar geleden sloeg het noodlot toe in de manege van Heidi Vermeylen en haar man Bertho Janssen. De nochtans ervaren ruiter, viel op 12 september 2014 ongelukkig van zijn paard. De val werd hem fataal. Hij brak zijn nek en overleed aan de gevolgen van die ongelukkige val.

Om haar man te gedenken hield Heidi Vermeylen een benefiet die bijgewoond werd door een kleine 500 personen. Heidi en haar vier kinderen Sara Lee, Fausto, Jelco en Dinke voerden in de buitenpiste van de manège een speciale act op. "We deden te paard een pas de deux, een dressuurnummer." Het was de apotheose van een show waaraan 40 ruiters met verschillende acts, in aangepaste outfit en bijhorende muziek een reis rond de wereld maakten. De opbrengst van de benefiet gaat naar de uitbouw en afwerking van de manège. "Hiermee maken we de droom van m'n man en mij verder af", liet Heidi weten.

Kinderen leven zich uit tijdens een hippotherapie.
Karolien Coenen Kinderen leven zich uit tijdens een hippotherapie.

Benefiet

"Om kinderen met een fysieke of mentale beperking op het paard te tillen, moeten ze een opstapbrug gebruiken. De helling naar de brug is nu in hout, en met de opbrengst van de benefiet gaan we het toegangspad tot de brug met asfalt aanleggen. Hetgeen het comfort van de gehandicapte kinderen verbetert", legde Heidi uit. Het is de derde benefiet die sinds de dood van haar man gehouden werd in de manege. Het eerste jaar ging het geld naar de aanpassing van de badkamer voor Sara Lee. Met de tweede benefiet werd een therapiepaard gekocht.


"Mijn dochter is ernstig gehandicapt. Ze inspireerde ons elf jaar geleden om te starten met hippotherapie", vertelde Heidi die deels een kinépraktijk heeft en deels zoals Bertho Janssen kinderen met een beperking leert paardrijden.


"Zo'n 30 kinderen rijden elke week rondjes in de piste", vervolgde Heidi. "Ze zitten héél ontspannen te paard. Hun heupen en romp worden sterker. Maar bovenal, zie ik hoe gelukkig de kinderen zijn als ze paardrijden. Ze fleuren op. Anderen die niet op een paard kunnen rijden, mogen de dieren borstelen of ze helpen mee bij het voederen en het uitmesten van de stallen in de manege."

Dilemma

"Het geeft me veel voldoening", vulde Heide Vermeylen verder aan. Toen ze haar man verloor, stond ze voor een dilemma: stoppen met de manege of z'n werk verder zetten. "Ik legde het aan m'n kinderen voor. Ze wilden doorgaan. Samen zetten we de schouders onder de verdere afwerking van de manege en een nog betere paardentherapie voor gehandicapte kinderen."


Wat Heidi en haar kroost ook gelukkig maakt is dat Bertho voortleeft. "Door z'n organen af te staan, heeft hij veel levens gered", bekende Heidi. "Het was geen moeilijke beslissing, ik ging er meteen mee akkoord." Elke dag loopt ze voorbij de plek in de manege waar het drama met haar man zich heeft afgespeeld.


"Ik mijd de plaats niet, ik heb het gevoel dat Bertho nog leeft en onder ons is."