Samen sparen voor een nieuwe borst

Yamina Krossa, initiatiefneemster van benetiet.be.
Foto Baert Yamina Krossa, initiatiefneemster van benetiet.be.
Via internet sparen voor een nieuwe borst, dat is wat Yamina Krossa wil bereiken met benetiet.be. Borstreconstructies met eigen weefsel zijn een dure grap. Niet iedereen kan dat geld zelf ophoesten.

Het idee van de Borgerhoutse Yamina Krossa komt uit haar eigen ervaring. "Ik kreeg in augustus 2013 de diagnose borstkanker en nog geen week later werd mijn rechterborst geamputeerd. Ik was al onmiddellijk bezig met de reconstructie. Maar met gemiddelde prijzen van 2.600 euro voor één, en 4.000 euro voor twee borsten is dat een serieuze kost. Als toen alleenstaande mama van twee kinderen en al 19 maanden afhankelijk van een vervangingsinkomen is dat moeilijk te betalen. Gelukkig waren er twee bevriende echtparen die voor mij in de bres sprongen", vertelt Krossa. "Bij mijn veertigste verjaardag kreeg ik het idee om heel mijn netwerk uit te nodigen. In de plaats van een fles wijn of een cadeau, vroeg ik om mijn reconstructie te sponsoren. 'Koop een stukje tiet' werd een echt succes, de ludieke manier maakt het onderwerp ook bespreekbaar. Ik wilde toen iets doen voor andere vrouwen in dezelfde situatie."


Iedereen kan storten via de website maar de echte bedoeling is innercrowdfunding. "Ik heb een beroep gedaan op mijn netwerk en dat wil ik voor andere vrouwen ook doen. We zullen per persoon aanspraak maken op hun netwerk. Als een vrouw bij ons komt, zullen wij het initiatief nemen om het netwerk rond die vrouw te contacteren en samen te sparen voor de reconstructie. De mensen die intekenen, kunnen bijvoorbeeld 10 euro per maand storten. We zullen hen ook op de hoogte brengen van het ingezamelde bedrag."


Dat niet iedereen onmiddellijk aanspraak kan doen op een breed netwerk zoals Krossa zelf, beseft ze goed. "Zeker vrouwen die armer zijn, hebben vaak een kleine kring. Ook die vrouwen willen we op termijn helpen."


Meer informatie vind je op de website www.benetiet.be, storten kan op BE05 9731 2505 6575. (NBA)