Rode bollen tegen slechte luchtkwaliteit

In de inkomhal van De Roma trokken inwoners uit de Borsbeekstraat de aandacht van de bezoekers door rode ballen op hun hoofd te dragen.
Foto @lvb In de inkomhal van De Roma trokken inwoners uit de Borsbeekstraat de aandacht van de bezoekers door rode ballen op hun hoofd te dragen.
Meer dan duizend deelnemers van het CurieuzeNeuzen-onderzoek verzamelden gisteren in De Roma in Borgerhout. Daar werden de resultaten van het luchtkwaliteitsonderzoek voorgesteld. De inwoners van de Borsbeekstraat voerden een ludieke protestactie om de aandacht te vestigen op de slechte luchtkwaliteit in hun straat.

Een van de sprekers was Hans Bruyninckx, de directeur van het Europees Milieuagentschap. De Antwerpenaar woont en werkt in Kopenhagen, maar reist heel Europa rond om te spreken over luchtkwaliteit en de gevolgen ervan.


"Antwerpen heeft met Curieuze Neuzen de norm gezet voor heel Europa. Zowel de hoeveelheid gegevens die uit het onderzoek naar voor komen als de kwaliteit ervan behoren tot de absolute top. Dit onderzoek gebruik ik vanaf nu in mijn lezingen als het schoolvoorbeeld, want belangrijk is ook dat de kennis en de betrokkenheid van de burgers enorm groeien."

Meetresultaten

In de inkomhal van De Roma trok een groep van vijftien inwoners uit de Borsbeekstraat de aandacht van de bezoekers door rode bollen op hun hoofd te dragen. "Die rode bollen verwijzen naar de meetresultaten uit onze straat", zegt inwoner Jan De Loof. "Die zijn zeer slecht. We vragen dan ook aan de stad om actie te ondernemen. Binnenkort hebben we een gesprek met schepen Koen Kennis (N-VA)." (PJBA)