Restauratie De Roma voltooid

NA DRIE MAANDEN HEROPENT CULTUURTEMPEL IN BORGERHOUT

De vrijwilligers leggen de laatste hand aan De Roma. Het cultuurhuis opent vandaag weer na een drie maanden lange renovatie.
Laenen De vrijwilligers leggen de laatste hand aan De Roma. Het cultuurhuis opent vandaag weer na een drie maanden lange renovatie.
De Roma is (bijna) klaar voor zijn grote heropening. Na drie maanden stevig doorwerken lopen de renovatiewerken in het cultuurhuis op hun einde. Dat is onder meer te danken aan de vele vrijwilligers, die een handje kwamen toesteken. "We zijn hier één grote familie geworden. Het is bijna jammer dat het gedaan is", klinkt het.

Cultuurhuis De Roma in Borgerhout kende de afgelopen drie maanden de grootste renovatie ooit. Met een budget van 2,8 miljoen euro werd het gebouw stevig aangepakt: een nieuw balkon, nieuwe stoelen, nieuwe verlichting, een nieuw dak, een nieuw verluchtingssysteem, nieuwe isolatie en een stevige lik verf. Hoewel er ook de komende week nog gewerkt wordt, raakte alles toch tijdig klaar voor de heropening vandaag. Dat is zeker ook te danken aan de buurtbewoners.


"Wij hebben een team van 400 vrijwilligers", zegt woordvoerder van De Roma Bob Gielen. "Meer dan honderd mensen hebben hier heel de zomer dagelijks hun handen uit de mouwen gestoken, van bij de afbraak tot aan de grote schoonmaak. We kijken ernaar uit om open te gaan en al die mensen hun harde werk te tonen en hen te bedanken daarvoor."

Walter (73) en zijn zus Rita (70) werken de grote zwarte doeken af, die als isolatie moeten dienen.
Laenen Walter (73) en zijn zus Rita (70) werken de grote zwarte doeken af, die als isolatie moeten dienen.

"Alles voor De Roma"

Walter Elen (73) en zijn zus Rita (70) leggen de laatste hand aan de grote zwarte doeken. Die doen dienst op het theater en fungeren ook als isolatie. "Alles voor De Roma", lacht Rita terwijl ze driftig de doeken herstelt. "We wonen vlakbij. Zelf ben ik hier niet de hele zomer geweest, maar mijn broer wel. Hij staat altijd paraat, hij woont hier bijna. Als ze handen tekort hebben, kunnen ze op ons rekenen. We zijn hier één grote familie."


Het woord familie is in sommige gevallen zelfs letterlijk te nemen. Zo zijn vader Manu (60) en dochter Liesbeth (30) Van Meervelde de schilders van dienst.


"Als vijfjarige jongen heb ik hier nog op het podium gestaan. Ik werd verkozen als mooiste kind van Borgerhout. Ik woonde in de buurt en elke zaterdag kwamen we hier naar de film. Ik bewaar heel goede herinneringen aan De Roma en de unieke kans die ik kreeg om alles hier te mogen herschilderen, heb ik dan ook gegrepen", vertelt Manu. "Vanaf dag één hadden wij hier al een goed gevoel. Het is bijna jammer dat het voorbij is", vertelt Manu.

Manu (60) en zijn dochter Liesbeth zijn de schilders van dienst.
Laenen Manu (60) en zijn dochter Liesbeth zijn de schilders van dienst.

2,8 miljoen euro

In totaal werd er 2,8 miljoen euro geïnvesteerd. "Het gebouw was dringend aan renovatie toe. Als we het nu niet hadden gedaan, zouden we over enkele jaren serieuze problemen hebben gekregen", zegt Bob Gielen.


Onder meer Vlaanderen, de stad en het district investeerden, maar ook De Roma zelf kon 300.000 euro ophalen: bij investeerders, maar vooral bij de buren. "Drie jaar hebben we toegewerkt naar deze renovatie. Tot op vandaag zijn we bezig met fondsen werven. De oude stoelen op het balkon hebben we bijvoorbeeld verkocht aan 100 euro per stuk. Vooral particulieren wilden er eentje in huis halen. Voor de nieuwe stoelen hebben we zelfs een 'peter'-systeem. Wie een stoel koopt, krijgt een naamplaatje op de achterkant ervan. Dat systeem alleen al bracht 67.000 euro op."


Vanavond is De Roma volledig uitverkocht, maar heel het weekend is er nog feest. Info via www.deroma.be.