Politie voorkomt massale vechtpartij met knuppels en zwaarden

De lokale politie van Antwerpen heeft zaterdagmiddag kunnen voorkomen dat twee groepen met elkaar op de vuist gingen in Borgerhout.

"Patrouilles en camera-operatoren merkten op dat er zich een hoge concentratie van twee groepen aan het verzamelen was in Park Spoor Oost en op het Terloplein", zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. "Het ging om een groep van personen met Noord-Afrikaanse origine en een groep van Oost-Europese origine die met elkaar wilden afrekenen. Er zou eerder in de week een incident zijn geweest waarvoor de Oost-Europeanen wraak wilden nemen. Maar van dat voorval heeft de politie geen weet." De politie kwam massaal ter plaatse, eerst aan het Terloplein en later aan de Korte Stuivenbergstraat om beide groepen tegen te houden en een confrontatie te voorkomen. "En dat is gelukt", gaat Lommaert verder. "Het is uiteindelijk niet tot een gevecht gekomen. We hebben tientallen personen bestuurlijk aangehouden en hebben verschillende wapens en voorwerpen die als wapen gebruikt konden worden in beslag genomen."

13 jaar

Van de groep aan het Terloplein is een jongen van 13 jaar uit Deurne meegenomen die bekend is van andere feiten. Twee jongens uit Borgerhout van 14 en 16 jaar die voordien met een bijl stonden te zwaaien, zijn ook opgepakt. Van de andere groep van 31 jongeren zijn er 15 zonder papieren meegenomen. Naast de bijl en andere wapens is er ook nog een vouwmes, honkbalknuppel en zelfs katana ('samoeraizwaard') in beslag genomen. Lommaert benadrukt dat de politiemensen zelf niet zijn aangevallen of lastig gevallen tijdens de actie. Volgens getuigen was er eerder in de week een steekpartij ter hoogte van een restaurant in de Kerkstraat. Mogelijk was dat de aanleiding waarvoor de groep Oost-Europeanen wraak wilde nemen. (BSB)