Gijzelnemers uitbater hengelsportwinkel brommen 6 jaar

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft twee mannen tot zes jaar cel veroordeeld voor de gijzeling en ontvoering van Luc Cleys (34) in 2016.

Op 13 juli 2016 kreeg Luc Cleys in zijn hengelsportwinkel aan de Martouginlei in Brasschaat een klant over die vloer die hem meteen vastgreep. Een andere man stapte ook de zaak binnen. Minutenlang werd Cleys geslagen, tot hij het bewustzijn verloor. Het slachtoffer werd gekneveld. Toen hij wakker werd, slaagde Luc erin naar buiten te kruipen, maar zijn twee belagers hadden dat gezien. Ze sleurden hem terug naar binnen, gaven hem nog klappen en legden hem achterin een bestelwagen.


Ergens op de grens van Wommelgem en Borsbeek slaagde Cleys erin om uit de bestelwagen te geraken en te vluchten. De gealarmeerde politie kon de geseinde camionette enkele uren later klemrijden in Schilde. Abdellatif R.E.A. (31) uit Borgerhout zat achter het stuur. Hij beweerde dat hij voor iemand anders het voertuig had gehuurd en niets met de gijzeling en ontvoering te maken had. De rechtbank noemt die verklaring ongeloofwaardig, omdat de man te zien is op camerabeelden. Islam G. kon als tweede dader geïdentificeerd worden.


"De feiten, waarbij een weerloos slachtoffer meedogenloos en op georganiseerde en gewelddadige wijze werd afgetuigd en zwaar gewond werd ontvoerd, geven blijk van een verregaand gebrek aan normbesef en gebrek aan respect voor de rechtsorde en andermans psychische en fysieke integriteit", zei de rechtbank. Tegen Islam G. is de onmiddellijke aanhouding gevorderd. Het slachtoffer krijgt één euro voorlopige schadevergoeding. (KAV)