Fatima Bali nodigt koning uit

EX-POLITICA WIL AANDACHT VOOR RADICALISME FAMILIELEDEN GINGEN STRIJDEN IN SYRIË

Fatima Bali was vroeger politica voor Groen en het eerste allochtone gemeenteraadslid, maar noemt zichzelf nu liever 'actieve Borgerhoutse'.
Foto Van Beek Fatima Bali was vroeger politica voor Groen en het eerste allochtone gemeenteraadslid, maar noemt zichzelf nu liever 'actieve Borgerhoutse'.
Fatima Bali, in 1989 het eerste allochtone gemeenteraadslid in Antwerpen, nodigt koning Filip en koningin Mathilde uit in Borgerhout. In haar brief 'Groe(n)ten uit Borgerhout' vraagt ze de koning om de politici te wijzen op de groeiende sociale verdrukking van gekleurde kansengroepen. "Want zo wordt radicalisme aan de lopende band besteld."

Bali noemt zichzelf liever 'actieve Borgerhoutse' dan ex-politica voor Groen. Ze begint haar brief met felicitaties voor de koning: "U hebt het zeer goed gedaan in uw eerste jaar. Door gekleurd personeel aan te werven, hebt u het koningshuis ook van ons gemaakt. Mijn vader zei altijd: 'Van de Marokkaanse koning kregen we de kans om naar België te komen. De Belgische koning (Boudewijn) zijn we dankbaar dat hij ons in zijn land wilde opnemen.'"


"Waarom schreef ik deze brief? Voor een stuk uit verontwaardiging. Men mag eindelijk eens stoppen met het ontkennen van de gekleurde kansengroepen. Daaruit kan een kloof ontstaan die onze samenleving niet zal dienen. Diversiteit kan een meerwaarde zijn als het beleid en de economische sector er juist mee zouden omgaan. Die mogelijkheden worden tot nu toe niet benut. Wat ik ten zeerste betreur."


Bali ziet de sociale verdrukking met de dag toenemen. "De economische crisis mag niet de zwaksten extra treffen omdat ze in een situatie beland zijn waarvoor ze niet hebben gekozen. Het kan toch niet dat elke ochtend duizenden mensen komen werken in de grote steden, terwijl de gekleurde mensen daar passief moeten op staan kijken. Hier lopen zoveel jongeren rond die met vier diploma's nog niet aan een job geraken."


Ze kaart ook in één enkele zin het probleem van de Syriëstrijders aan. "Radicalisme wordt aan de lopende band besteld door de bestaande structuren en de overheid." Bali beklemtoont dat ze de brief aan de koning niet schreef omdat enkele verre familieleden van haar gingen meevechten. Twee jongens sneuvelden. "Ik heb veel verdriet gehad en dat hoofdstuk afgesloten."


Bali heeft ten slotte ook oog voor de vier prachtige kinderen van Filip en Mathilde. "Ze zijn echt om op te eten." Waarbij ze fijntjes toevoegt dat dat een Marokkaanse uitdrukking is.