Borgerhoutse Reuzenstoet even politiek strijdtoneel

Zowel Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) als staatssecretaris Theo Francken (N-VA) namen een kijkje op de Reuzenstoet in Borgerhout.
TT Zowel Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) als staatssecretaris Theo Francken (N-VA) namen een kijkje op de Reuzenstoet in Borgerhout.
De Reuzenstoet in Borgerhout was vandaag even nationaal nieuws, niet zozeer voor zijn reusachtige creaties, maar wel als politiek strijdtoneel. Zowel Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) als staatssecretaris Theo Francken (N-VA) namen er een kijkje, net als concurrenten Kris Peeters (CD&V), Philippe De Backer (Open Vld) en de andere Antwerpse lijsttrekkers.

Als Borgerhout de headlines haalt is het meestal geen goed nieuws, tot grote ergernis van de bewoners en het district. Vandaag stond dan ook in teken van een eeuwenoude traditie: de reuzenstoet. Het uitgelezen moment voor alle politieke partijen om zich in het district te laten zien, van links tot rechts.

Zo ook burgemeester Bart De Wever, die de kritiek dat hij nooit in Borgerhout komt onmiddellijk van tafel veegt. “Dat is onzin, ik heb de afgelopen legislatuur meer dan 50 wijkmomenten gehad. Dat zijn tentjes waar ik drie tot vier uur spreek met de mensen en luister. Daar is geen media bij nee, want als daar media bij is, dan kom je niet tot een gesprek. Dit is ook niet mijn eerste Reuzenstoet voor alle duidelijkheid, ik ben hier bijna elk jaar.”

Moeilijke relatie

De burgemeester erkent wel dat de relatie met het district moeilijk ligt. “Als ik een gepland overleg heb met jongeren van KRAS of Jes hebben die allemaal uitspraken bij de hand die uit de context zijn gerukt en je voelt dat die echt wel aangestookt zijn. Die relatie herstellen is moeilijk. Ik voel ook dat de mensen hier met rust willen gelaten worden. Hier zijn veel bonafide handelaars, maar als ik daarmee spreek en ik zeg hen dat ik die malafide handel eruit wil, dan zie je dat ze daar niet akkoord mee zijn. Een handelaar zei mij vandaag dat er niets aan de hand is, dat alle handelaars op de Turnhoutsebaan goed zijn. En dat wás echt een eerlijk mens. Alleen mag je niet onderschatten dat drugsgeld natuurlijk ook circuleert en vele mensen er mee van kunnen profiteren. Dat geld wordt hier uitgegeven, dat wordt hier aan sportclubs en verenigingen gegeven. Dan wil je natuurlijk niet dat wij het hier opkuisen en met het Kali-team van deur tot deur gaan.”

Zowel Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) als staatssecretaris Theo Francken (N-VA) namen een kijkje op de Reuzenstoet in Borgerhout.
TT Zowel Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) als staatssecretaris Theo Francken (N-VA) namen een kijkje op de Reuzenstoet in Borgerhout.

Populariteit

Ondanks de spanningen in Borgerhout blijven De Wever en Francken wel populaire politici. De twee moesten om de haverklap een selfie nemen, ook Marokkaanse jongens wilden maar al te graag een foto. Voor Theo Francken, die opvallend genoeg niet in het geel maar in het blauw gekleed ging, is het een dagje onder vrienden. “Ik kom wel vaker in Antwerpen maar niet zo vaak als ik zou willen. Ik kom vandaag mee de campagne ondersteunen en vanavond ga ik eten bij vrienden. Het is alleszins wel mijn eerste Reuzenstoet hier, een aparte ervaring,” lachte de staatssecretaris. 
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Kwam Peeters er opnieuw beuling kopen ?

 • Ronny Van Cleempoel

  Als De Wever zich niet laat zien krijgt hij ook commentaar dat hij er niet was en hadden de linkse partijen daar op gesprongen dat hij als hij als burgemeester Borgerhout links laat liggen .Hij heeft zich niet laten kennen proficiat De waarheid kunnen ze daar niet verdragen.

 • Fons Billen

  geen volksfeest , wel een verkiezingsfeest !

 • Rony De Sutter

  Vandaag de reuzenstoet, op 14/10 de Muppetshow..... Ben dan gelukkig op city-trip.

 • emiel Clarijs

  Al het volk staat rond De Wever, ja vooral de graaiploeg uit Antwerpen, alleen durfde hij waarschijnlijk niet komen.