Blikjes sardines als protest tegen verdwijnen tram 24

Leden van meerderheidspartijen sp.a, Groen en PVDA kleurden met krijtverf een fietspad op de rijbaan.
Bernaerts Jonathan Leden van meerderheidspartijen sp.a, Groen en PVDA kleurden met krijtverf een fietspad op de rijbaan.
De beslissing van De Lijn om tram 24 tijdelijk alleen tijdens de spits te laten rijden, stuit op felle kritiek van de Borgerhoutse meerderheidspartijen sp.a, Groen en PVDA. Ze hielden gisteren een protestactie.

Omdat De Lijn met een tekort aan trambestuurders kampt, werd beslist tijdelijk in de dienstregeling van tram 24 te knippen. Vanaf vrijdag pendelt er enkel tijdens de spitsuren op werkdagen een tram tussen de Melkmarkt en de Stenenbrug. Om de capaciteit te garanderen worden bussen van lijn 24 of 31 ingelegd op het traject Silsburg tot het Koningin Astridplein. Vanaf Nieuwjaar zou de lijn weer als vanouds bediend worden.

Reizigers kregen blikje sardines.
Bernaerts Jonathan Reizigers kregen blikje sardines.

Overvolle bussen

De Borgerhoutse meerderheidspartijen betreuren het 'verbussen' van tram 24. Actievoerders verzamelden gisteren aan tramhalte Drink op de Turnhoutsebaan, waar ze reizigers bij wijze van ludiek protest blikjes sardines toestopten. "Door het verdwijnen van tram 24 zullen de bussen overvol zitten. De klanten van De Lijn zitten als sardientjes in een blik", zegt Zohra Othman (PVDA).


De meerderheidspartijen vrezen ook voor de leefbaarheid en de verkeersveiligheid op de Turnhoutsebaan. Stephanie Van Houtven (sp.a): "Met deze beslissing maakt men de baan nog meer vrij voor gemotoriseerd verkeer. Nog meer uitlaatgassen in wat nu al één van de grootste street canyons van de stad is, en nog meer gevaar in één van de meest verkeersonveilige straten."


Het protest kon op bijval rekenen bij de reizigers. "Mijn vader is rolstoelgebruiker. Het verdwijnen van tram 24 is een ramp: het is onbegonnen werk om hem met zijn rolstoel op de bus te krijgen", zegt buurtbewoonster Kathleen Van Aerschot.


Ook Ikram El Addouci is misnoegd: "Voor een jaarabonnement betaal ik 300 euro. Veel geld voor een povere dienstverlening." (BJS)