Aannemer stoot op asbest in De Roma

Vrijwilligers zijn volop bezig met de afbraak.
Foto De Scheirder Vrijwilligers zijn volop bezig met de afbraak.
Tijdens de verbouwingswerken aan De Roma is asbest gevonden. Het gaat om hechtgebonden asbest, dat niet gevaarlijk is voor de gezondheid. De aannemer kon het materiaal dan ook zelf verwijderen.

Bij hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels vast in andere stoffen, bijvoorbeeld bij asbestcement (golfplaten, leien, buizen,...). Zolang het materiaal in goede staat is, komen er geen vezels vrij en is er geen gevaar voor de gezondheid. "Enkel bij ongebonden asbest is het opletten geblazen. Daarvoor moeten gespecialiseerde bedrijven worden ingeschakeld om het boeltje te verwijderen. Dat leidt bij veel verbouwingswerken vaak tot enorme, onvoorziene kosten en een gigantische bouwachterstand, maar dat is hier niet het geval", klinkt het bij De Roma.


De werken aan De Roma zijn maandag begonnen. Een vijventwintigtal vrijwilligers helpt momenteel mee met de afbraak. Ook de oude balkonstoelen gaan eruit en werden al eerder verkocht. Kopers kunnen die binnenkort komen halen en krijgen bij hun stoel een certificaat om de authenticiteit van de ongeveer 60 jaar oude meubels te bewijzen.


Antwerps schepen van Cultuur, Philippe Heylen (CD&V), was gisterenmiddag op werfbezoek en was onder de indruk van de werkijver van de vrijwilligers. "Dat maakt de hele operatie al een pak goedkoper."


De hele operatie kost bijna drie miljoen euro. Op 17 september zou De Roma de deuren weer openen. (YJH)