"Geen spatje diversiteit op originele affiche"

FOTOGRAAF MAAKT MET BUURTBEWONERS MEER REALISTISCHE 'GRAAG TRAAG'-POSTER

Een groepje buurtbewoners - blank én gekleurd - poseerde met plezier voor deze nieuwe affiche. "Drukker en multicultureler dan de Turnhoutsebaan kan niet", klinkt het.
François De Heel Een groepje buurtbewoners - blank én gekleurd - poseerde met plezier voor deze nieuwe affiche. "Drukker en multicultureler dan de Turnhoutsebaan kan niet", klinkt het.
Alsof ze in een bosdreef in Brasschaat staan. Zo zien de blanke mama's eruit, die vragen om traag verkeer in de Turnhoutsebaan. Dat vond freelancefotograaf François De Heel, zelf Borgerhoutenaar, niet kunnen. De campagnebeelden zijn gepersonaliseerd per wijk, maar van de pakweg 400 mensen op de affiches, draagt er niet één een hoofddoek. Zelfs niet in Borgerhout. Dus ging François op zoek naar de realiteit, met zijn eigen toestel.

Vorige week ontstond in de buurt plots het idee om een nieuwe affiche te maken. Na een oproep op Facebook, meldden zich al een 25-tal mensen. Maar François De Heel trok ook zelf de straat op. Door met zijn buren te praten, kreeg hij nog meer goesting om een alternatieve versie te maken van de 'Graag traag in onze straat'-affiches voor Borgerhout.


Afgelopen zondag stonder en zo'n 40 mensen paraat voor de shoot. "Behoorlijk wat voorbijgangers hebben we ook nog kunnen overtuigen om mee te doen. Meteen nadat 'de échte foto van de Turnhoutsebaan' online werd gezet, is het positieve reacties beginnen regenen. "Het was geenszins 'mijn' alternatieve fotoshoot, maar een alternatief van een groep enthousiaste buurtbewoners." Het afgewerkte resultaat mag er alleszins zijn. Als ondertitel kreeg de poster 'Het kleurrijke volk van de Turnhoutsebaan' mee.

Het beeld dat de stad Antwerpen gebruikt voor de 'Graag traag'-campagne. De inwoners van de Turnhoutsebaan pikken niet dat er uitsluitend blanke mama's worden getoond.
KOS Het beeld dat de stad Antwerpen gebruikt voor de 'Graag traag'-campagne. De inwoners van de Turnhoutsebaan pikken niet dat er uitsluitend blanke mama's worden getoond.

Nil volentibus arduum

Volgens de stad is er wel degelijk gezocht naar mensen met diverse culturele achtergronden, maar was het niet mogelijk om hen te laten poseren voor de campagne. François weerlegt die reactie in de stijl van burgemeester Bart De Wever (N-VA), met een Latijnse spreuk: 'nil volentibus arduum' of 'niets is moeilijk voor zij die willen'. "Wij hebben met onze echte foto van de Turnhoutsebaan net aangetoond dat het wél kan", zegt hij. "Dat gaat inderdaad niet vanzelf. Daar is wat tijd, moeite en goesting voor nodig. En wederzijds vertrouwen, dat niet uit de lucht komt gevallen. De stad heeft trouwens zelf al aangetoond dat het kan, op verschillende affiches en in magazines als De Nieuwe Antwerpenaar."

François De Heel.
François De Heel François De Heel.

Realistisch beeld

"Het doel van de vriendelijke protestactie, is om het stadsbestuur en de politie aan te moedigen om een realistisch beeld te tonen van de stad", zegt François. Intussen gaan er op Facebook veel stemmen op van bewoners in andere buurten. Zij willen ook een eigen, kleurrijke versie van de affiche maken.