Slimme camera's vonden al 151 geseinde wagens

De politiezone Boortmeerbeek/Haacht/Keerbergen heeft de eerste resultaten van het ANPR-netwerk bekendgemaakt. De slimme camera's zijn sinds het begin van dit jaar actief, en konden onder meer al 151 geseinde wagens opsporen.

Tal van belangrijke invalswegen in de zone werden begin dit jaar uitgerust met in totaal veertien bewakingscamera's en nog eens veertien ANPR-camera's, die onder meer nummerplaten kunnen herkennen. Afgelopen weekend werd een voorlopige balans opgemaakt, en die is positief.

Onverzekerde wagens

"De politiezone Boortmeerbeek/Haacht/Keerbergen heeft in de periode van januari tot mei al enkele successen geboekt dankzij de technologie van de nummerplaatherkenning", klinkt het. Zo werden bijvoorbeeld al 151 geseinde voertuigen gedetecteerd of onderschept. In het kader van het actieplan tegen diefstallen werden nog eens zestien gestolen of geseinde voertuigen opgespoord met behulp van de ANPR-technologie. Ook 71 wagens die niet verzekerd bleken te zijn, werden gespot. Wat verlopen technische keuringen betreft, kon de politie 251 voertuigen registreren, met tal van bekeuringen tot gevolg.

Verkeersagressor

Eén van de meest opvallende resultaten was dat waarbij de camera's hielpen bij het terugvinden van een verkeersagressor. De feiten gebeurden aan een tankstation langs de Mechelsesteenweg in Kampenhout, maar er was een hele rit aan voorafgegaan. De dader reed toen een auto meermaals aan met zijn quad. Dankzij een foto, gemaakt door de ANPR-camera aan de rotonde Industriestraat in Kampenhout, kon de politie een goede beschrijving opmaken van de quad en de agressieve bestuurder. Een buurtonderzoek leidde de politie vervolgens tot bij de man in Boortmeerbeek. "Dit benadrukt nogmaals de bijzondere meerwaarde van de ANPR-camera's", klinkt het nog. "Dat nut overschrijdt ook de provinciegrenzen, en laat politiezones toe om snel en soepel op elkaar in te spelen." (BMK)