Geen tegenstand voor Michel Baert?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN BOORTMEERBEEK

In Boortmeerbeek zal Open Vld-burgemeester Michel Baert (64) wellicht maar weinig concurrentiestrijd van andere partijen moeten ondervinden. Coalitiepartner sp.a lijkt vrede te nemen met haar huidige rol in het gemeentebestuur. Zowel CD&V, ditmaal in kartel met het nieuwe Groen, als N-VA zullen met sterke cijfers moeten komen om zich na zes jaar stilzwijgen opnieuw actief op het politieke toneel te kunnen vertonen.
Michel Baert, burgemeester Boortmeerbeek
Sven Ponsaerts Michel Baert, burgemeester Boortmeerbeek

In Boortmeerbeek heeft de Open Vld van Michel Baert het al decennialang voor het zeggen. De aflopende legislatuur werd er vooral een inhaalbeweging gemaakt in de vernieuwing van het riolerings- en wegennet. Vooral op vlak van cultuurvoorzieningen hinkt de gemeente nog steeds achterop. Ook de mobiliteit kent er nog heel wat problemen.

"Ik ben er eigenlijk best wel trots op dat we deze legislatuur de belastingen niet moeten hebben verhogen", zegt burgemeester Michel Baert (Open Vld). "Terwijl er door de hogere instanties toch een grote financiële druk op de gemeente wordt gelegd. Denk maar aan de almaar hoger wordende toelagen voor politie en brandweer. Onze gemeente is vandaag zelfbedruipend - met de inkomsten kunnen we alle uitgaven en schulden betalen. Er was zelfs ruimte voor nieuwe rioleringen en een heraanleg van een pak straten. Er kwam daarbij ook niet minder dan 15 kilometer aan nieuwe fietspaden." Al resten er volgens Baert toch ook nog uitdagingen. "Denk onder meer aan de aanpak van het vele doorgaand verkeer, de waterproblematiek in de Lievekensbossen, Schrans en Goorbeek en de uitbreiding van de gemeentelijke basisschool, onder andere met een polyvalente zaal."

"Hier is nu al ruim twintig jaar dezelfde partij aan de macht, en dat is geen gezonde situatie", evalueert Hans Crol, als lijsttrekker van N-VA wellicht de grootste uitdager van Baert, de aflopende bestuursperiode. "En dat uit zich jammer genoeg ook in het beleid: dat is er een van weinig dynamiek of vernieuwing. Enkel lopende zaken worden afgehandeld. Grote en belangrijke beslissingen slepen jaren aan, en vriendjespolitiek loert om de hoek... Het is dan ook hoog tijd voor wat fris bloed in onze gemeente: een andere kijk op de zaken, met nieuwe ideeën." (SPK)

DE PARTIJEN DOORGELICHT

Open Vld

 Burgemeester Michel Baert gaat als lijsttrekker voor een vierde opeenvolgende termijn als burgervader. Zijn jarenlange ervaring maakt hem tot kopman van de traditioneel in Boortmeerbeek sterk dominerende liberale partij. Maar toch is het ook uitkijken naar het verkiezingsresultaat van zowel eerste schepen Karin Derua als schepen Annick Dekeyser, die beiden eveneens hogere ambities koesteren. De afspraak binnen de partij is immers dat, indien zij de burgemeester mag leveren, de kandidaat met de meeste voorkeursstemmen achter zijn naam burgemeester wordt.

N-VA

 N-VA ging de voorbij legislatuur door woelige wateren. De oppositiepartij kende in het voorjaar van 2015 een ware malaise. Na aanslepende ruzies werden twee bestuursleden geschorst, en stapten vier anderen zelf op. Van het partijbestuur bleef dan ook nagenoeg niets meer over. Zonder nog maar een van de vijf verkozen leden in de gemeenteraad, was de lokale afdeling politiek vleugellam. Met voorzitter Hans Crol als lijsttrekker proberen de Boortmeerbeekse Vlaams-nationalisten het tij nu te doen keren, en zijn ze wellicht zelfs de grootste uitdagers van het huidige bestuur.

CD&V - Groen

CD&V, zes jaar geleden tot de oppositie veroordeeld, gaat voor deze verkiezingen in kartel met het recent pas opgerichte Groen. Voormalig CD&V-schepen Bert Meulemans trekt de kartellijst van christendemocraten en groenen. Ann Morissens, die een kleine anderhalf jaar geleden het initiatief nam tot de oprichting van Groen Boortmeerbeek, staat op de tweede plaats.

Sp.a

Sp.a maakte de voorbije zes jaar als kleine coalitiepartner van Open Vld met schepen Remi Serranne deel uit van het bestuur. De Boortmeerbeekse socialisten lijken vrede te nemen met die huidige rol in het gemeentebestuur. Schepen Remi Serranne trekt de lijst. Lijstduwer wordt OCMW-voorzitter Willy Cornelis. Voor plaats twee kiest de meerderheidspartij voor voormalig gemeenteraadslid Daisy De Neef. Raadslid Alex Deconinck staat op plaats drie, en partijvoorzitter Marc Usewils op vier.

Vlaams Belang

 Vlaams Belang kon in 2012 geen enkele zetel bemachtigen. Toch is de partijafdeling niet helemaal dood. Voortrekker en voormalig gemeenteraadslid Eddy Mortier is lijsttrekker. Naast de voorzitter staan daarop de namen Patricia Malaise, Erwin Jespers, Marie-Christine Stevens en Herman Verstraeten.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rita Hannes

    Rita Hannes Dank U Boortmeerbeek, met deze willen wij ons echt bedanken voor al jullie inzet. Zoals bv: het onbewoonbaar verklaren van onze appartementen aan de Molenheidebaan 73 en de Bieststraat 80 en 82, daarop de leegstaand taks van 78, etc. etc. schone gemeente zijn jullie, dit zeggende door de laatste 20 jaar geregeerd door de corrupto Baert en De Keyzer, meer info ivm dit laatste wordt graag verstrekt door Trudo Delwiche die het kotsbeu is met die kloot gemeente......

  • Francois Van Moer

    Wij weten het nog altijd niet vandaag. We zijn lid van N-VA, maar de personen bij kennen Open Vld kennen we het beste. En als die beide moesten samen gaan zouden wij dat heel goed vinden. Want nu CD&V samen gaan met Groen vallen die weg bij ons, want het is lelijk misschien maar wij zijn heel hard tegen Groen....we zijn die liever kwijt dan rijk. En Sp.a dat zijn ook onze vrienden niet....wat nu?