Vuil straatje wordt fleurig woonerf

VERNIEUWDE KERKSTRAAT GEOPEND NA 8 MAANDEN WERKEN

Burgemeester Jeroen Baert (r.) opent de Kerkstraat officieel.
Foto Klaas De Scheirder Burgemeester Jeroen Baert (r.) opent de Kerkstraat officieel.
Het gemeentebestuur heeft zaterdag de vernieuwde Kerkstraat geopend. De straat, ooit een van de belangrijkste winkelstraten van Boom, is voor een groot deel woonerf geworden, waar de zwakke weggebruiker voorrang krijgt op de wagen. "Het was absoluut nodig dat hier iets gebeurde", klinkt het bij de buurtbewoners. "De Kerkstraat was de jongste paar jaren een vuil straatje geworden."

Acht maanden na de start zijn de werken in de Kerkstraat - op enkele details na - voltooid. De centrumstraat, in de volksmond bekend als het 'Kerkeleintje', kreeg een radicale make-over. De verkeersveiligheid, het wegprofiel, het algemeen wegbeeld én de riolering: alles werd tegelijk aangepakt. Opvallend aan het nieuwe wegdek zijn de gele Portugese klinkers en de cirkelelementen, die de straat een meer kleurrijke en modernere look geven. Tegelijkertijd werden er her en der groenelementen aangebracht, waardoor de Kerkstraat er ook een stuk fleuriger uitziet. De nieuwe Kerkstraat is ook een straat geworden waar voetgangers en fietsers steeds voorrang hebben. "We hebben namelijk gekozen voor een woonerfinrichting waar het autoverkeer ontraden wordt", zegt schepen van Openbare Werken Francis Sanchez.

Verdwijnpaaltjes

"Dat doen we door verdwijnpaaltjes te plaatsen aan de parking van de CM en aan de Grote Markt. In het eerste deel van de straat - van het kruispunt met de Grote Markt tot de parking van de CM - zullen enkel bewoners te allen tijde kunnen doorrijden, met een aparte badge. Van 21 uur 's avonds tot 9 uur 's ochtends gaan de paaltjes aan de CM omhoog; op zaterdagen en zondagen blijven ze zelfs heel de dag omhoog. In het tweede deel van de Kerkstraat - van de parking van de CM tot aan het kruispunt met de Antwerpsestraat - wordt dubbelrichtingsverkeer ingevoerd. Op die manier kan men altijd van de parking blijven gebruikmaken en weer wegrijden." Zaterdag werd de vernieuwde Kerkstraat officieel ingewandeld door het gemeentebestuur en geopend met een inhuldigingssteen. De straat is al toegankelijk voor wandelaars en fietsers, maar het zal nog twee weken duren vooraleer er ook auto's kunnen rijden. Geen probleem voor de buurtbewoners: zij zijn meer dan tevreden met hun nieuwe straat. "Het resultaat mag er zeker zijn", vindt Els Coopman.

Yellow Brick Road

"Met de gele klinkers heeft de Kerkstraat nu iets van de 'Yellow Brick Road' uit The Wizard of Oz. Het was absoluut nodig dat hier iets gebeurde. De Kerkstraat was de jongste paar jaren een vuil straatje geworden." Robert Adams (73) en Rita Van Kerkhove (75) van Juwelier Adams wonen al in de Kerkstraat toen het nog een bloeiende winkelstraat was. "Het is jammer dat het hier de voorbije decennia zo achteruit is gegaan. Maar hopelijk gaat het nu de goede richting uit. De straat is alvast mooier, veiliger en beter toegankelijk voor mensen met een rolstoel. We zien ook dat onze klanten stilaan aan het terugkomen zijn."