Pop-upbar serveert in bokalen

BOKAAL ZOMERCAFÉ OP HELDENPLAATS IS EERSTE ZOMERBAR IN BOOM

De zomerbar is gisteren geopend. "We willen hier een aangename ontmoetingsplaats voor iedereen van maken", zegt chef-kok Guus van Zon.
Benoit De Freine De zomerbar is gisteren geopend. "We willen hier een aangename ontmoetingsplaats voor iedereen van maken", zegt chef-kok Guus van Zon.
Boom heeft voor het eerst een eigen zomerbar: het Bokaal Zomercafé Boom. De pop-up, die wordt uitgebaat door de mannen van Bokaal, heeft een plaats gekregen op de Heldenplaats en blijft tot eind september open. De bar kadert in een reeks initiatieven van de gemeente om de handelskern te doen heropleven.

Bokaal, het concept waarbij drankjes en hapjes worden geserveerd in bokalen, lijkt dezer dagen haast alomtegenwoordig in de Rupelstreek. Nadat de bokalen eerder al hun intrede maakten op Bar Laar in Schelle en op het Funk Food Fest in Hemiksem, hopen ondernemers Guus van Zon, Sam De Weerdt en Olivier Op de Beeck ook Boom warm te maken voor hun idee. Nog tot eind september baten ze op de Heldenplaats het Bokaal Zomercafé Boom uit, de allereerste zomerbar van Boom.


"We willen er hier een rustige, aangename ontmoetingsplaats van maken voor iedereen", zegt chef-kok Guus van Zon. "Net als in Schelle en Hemiksem gaan we in Boom een aantal verse, originele en gezonde hapjes serveren. Dat kan gaan om nacho's met een dipsausje, gehaktballetjes met een yoghurtdressing of een bulgursalade. Op onze kaart staan ook enkele frisse limonades met verse kruiden."

Architect Jan Bleys van Ars Horti bij een van de kleurrijke meubels.
Benoit De Freine Architect Jan Bleys van Ars Horti bij een van de kleurrijke meubels.

Kleinschalig

Het zomercafé wordt bewust kleinschalig gehouden met respect voor de omwonenden. "We plannen een aantal kleine activiteiten, maar het is zeker niet de bedoeling om hier een openluchtdiscotheek van te maken", benadrukt van Zon. "Normaal blijven we maar open tot 22 uur. Wie daarna nog iets wil gaan drinken, kan vanaf begin augustus terecht in onze pop-upbar in de Blauwstraat, die een verlengstuk moet worden van het zomercafé."


Burgemeester Jeroen Baert (N-VA) is tevreden dat het gemeentebestuur met Bokaal een geschikte partner heeft gevonden. "We zijn ervan overtuigd dat de Heldenplaats deze zomer een gezellige vertoefplek kan worden en dat de zomerbar aanstekelijk kan werken voor andere creatieve geesten."

Optimisme uitstralen

Enkele kleurrijke houten banken en plantenbakken zijn inmiddels ook op de Heldenplaats opgedoken. De ontwerpen zijn het werk van studiebureau Ars Horti, dat nauw samenwerkt met Tomorrowland. "De prints die je kan zien op de plantenbakken, zijn foto's die gemaakt werden op Tomorrowland", zegt Jan Bleys van Ars Horti. "Het zijn mensen van verschillende nationaliteit die allemaal hetzelfde optimisme uitstralen."


De komende weken wordt het aantal plantenbakken nog verder uitgebreid richting het gemeentehuis en de winkelstraten. Op de Grote Markt werd deze week ook al een houten vlonderpad aangelegd met zitbanken en tafels. Bij de lokale handelaars reageert men alvast positief. "Supertof initiatief! Nu kunnen we tijdens onze pauze ook eens buiten gaan zitten", glimlachen Andrea Bastiaens en Cella Van Bulck van Blokker. "Een minpuntje is wel dat het hier nu al vol ligt met sigarettenpeuken. Nochtans is er een emmertje voorzien waarin je je sigaret kan doven."


Het Bokaal Zomercafé Boom is nog tot eind september open van woensdag tot zondag, vanaf 15 tot 22 uur.