Oude bioscoopzaal wordt restaurant

RAF BOSTEELS (20) GEEFT ICONISCHE FEESTZAAL PALACE NIEUW LEVEN

Raf Bosteels renoveert de cinemazaal, samen met zijn vader, schepen Dany Bosteels.
Foto Benoit De Freine Raf Bosteels renoveert de cinemazaal, samen met zijn vader, schepen Dany Bosteels.
De bekende zaal Palace begint binnenkort aan een nieuw hoofdstuk. De 20-jarige Raf Bosteels is samen met zijn vader, schepen Dany Bosteels (Open Vld), volop bezig om de oude feestzaal om te toveren tot restaurant. Ze hopen in het voorjaar van 2019 te kunnen opengaan.

Zaal Palace in de Groene Hofstraat is een stuk erfgoed met een lange geschiedenis. Het gebouw gaat al mee sinds de 17de eeuw en deed anno 1910 nog dienst als bioscoopzaal. Rond de jaren '50 kwam het pand in handen van de liberalen, die er tot drie jaar geleden gebruik van maakten als vergaderlokaal. Nu wacht het Palaceke, zoals de zaal in de volksmond bekendstaat, een nieuwe toekomst. Raf Bosteels, zoon van huidig Open Vld-schepen Dany Bosteels, wil er zijn nieuwe restaurant 'Palace' in onderbrengen.


"Ik heb les gevolgd aan hotelschool Ter Duinen en heb ervaring opgedaan in onder meer het Beukenhof in Boom en The Bistronomy in Vilvoorde", zegt Raf. "Eigenlijk droomde ik vroeger meer van een eigen slagerij, maar uiteindelijk heeft de horecamicrobe me toch te pakken gekregen. Toen ik hoorde dat ik dit pand kon huren, heb ik niet lang geaarzeld. Dit is een iconische locatie, pal in het centrum van Boom en met parking vlakbij. Ik heb met de eigenaars van de vzw Volkswil - zeg maar Open Vld - een huurcontract afgesloten voor 27 jaar. Ik wil hier écht iets van maken."

Grote open haard

Ondanks de grootte van de zaal wil Raf proberen om een huiselijk gevoel te creëren. "Het moet voelen alsof de mensen in hun eigen woonkamer zitten te eten. Daarom wil ik me beperken tot vijftig couverts per avond. De potten en pannen zullen letterlijk tot bij de mensen aan tafel worden gebracht en we gaan elke tafel voorzien van zijn eigen bestekkoffer. Dé eyecatchers van de zaak worden een grote open haard en een gerestaureerde filmprojector die we hier per toeval hebben aangetroffen tijdens de verbouwingen. Het restaurant binnenkomen doe je via een mooie overdekte tuin met een volière."


Intussen zijn Raf en zijn vader al zo'n anderhalf jaar druk in de weer. De werken vorderen gestaag, ook al doen ze alles met z'n tweeën. "Eigenlijk was dit de voorbije jaren een soort niemandsland", zegt Dany Bosteels. "De chauffage was kapot en er was geen isolatie. Als we dit pand niet wilden laten verloederen, moest er dus dringend geïnvesteerd worden. Raf en ik hebben op korte tijd al bergen werk verzet. We hebben het gebouw helemaal gestript en de muren manueel zitten afschuren. Nu zijn we bezig met planken te zagen voor de houten vloer."


"Ik heb mezelf al meermaals afgevraagd waar we aan begonnen zijn", geeft Raf toe. "Zeven dagen op zeven ben ik hier aan de slag. Zodra mijn vader tijd heeft, trekt hij zijn vuile kleren aan en komt hij mij assisteren. Het is wel fijn om samen met je vader te kunnen werken. Meestal toch. (lacht) Het zou al heel mooi zijn als we in het voorjaar van 2019 kunnen opengaan."