Niemand wil elektrische fietsen

VAN 500 GRATIS RITTEN WERD NOG NIET DE HELFT BENUT

Schepen Dany Bosteels laat senioren kennismaken met de elektrische fietsen.
Foto Ben Conaerts Schepen Dany Bosteels laat senioren kennismaken met de elektrische fietsen.
De Bomenaar loopt niet warm voor het elektrische fietsdeelsysteem dat de gemeente een jaar geleden heeft gelanceerd. Van de vijfhonderd gratis ritten die in maart ter promotie zijn aangeboden, is nog niet de helft gebruikt. Schepen van Mobiliteit Dany Bosteels (Open Vld) vraagt extra tijd: "We mogen het kind niet met het badwater weggooien."

In september vorig jaar ging de gemeente Boom van start met de verhuur van elektrische fietsen. Een Belgische primeur om het gemak van de inwoners en bezoekers te verhogen én duurzame mobiliteit aan te bieden. Maar één jaar na de opstart van het project, dat de gemeentekas een 60.000 euro per jaar kost, blijkt dat de Bomenaar op zijn zachtst gezegd nog niet warm loopt voor de fietsen. Vorig jaar waren er slechts 24 verhuringen, goed voor een return van amper 128 euro voor de gemeentekas. Zelfs een promocampagne in maart, toen de gemeente de inwoners vijfhonderd gratis ritten heeft aangeboden, bracht weinig tot geen beterschap. Van de vijfhonderd gratis ritten is niet eens de helft benut.

"Afschaffen"

Voor oppositiepartij Boom één is het duidelijk: "Onze inwoners willen dit systeem niet eens gratis. Dan kan je het maar beter afschaffen, zeker als je rekening houdt met de enorme jaarlijkse kostprijs."


Schepen van Mobiliteit Dany Bosteels (Open Vld) geeft toe dat het project een moeizame start beleefd heeft. "We zijn als eerste met de verhuur van elektrische fietsen van start gegaan en dat heeft zijn gevolgen. We hebben de eerste maanden te maken gekregen met enkele kinderziektes. Daardoor heeft het verhuurbedrijf beslist ons de periode van september vorig jaar tot mei dit jaar niet aan te rekenen. We hebben de fietsen in die periode gratis kunnen gebruiken. Natuurlijk is het jammer dat van de vijfhonderd gratis ritten nog niet de helft werd benut, al stel ik me de vraag of dat goed gecommuniceerd is geweest. Dat zijn zaken die we moeten herbekijken. Wat me is opgevallen: iedereen die met de fietsen gereden heeft, vindt ze fantastisch."

Jaarabonnement

Volgens Bosteels zijn de kinderziektes verdwenen en verloopt de verhuur al beter dan vorig jaar. Bovendien zitten er nog een aantal maatregelen in de pijplijn om het elektrisch fietsen in Boom meer op de kaart te zetten. "Nu kan je de fietsen enkel huren voor een dag, een halve dag of een hele week. Als we willen dat het woon-werkverkeer er gebruik van maakt, denk ik dat we ook moeten werken met jaarabonnementen", legt Bosteels uit. "Daarnaast zullen over enkele weken twee elektrische fietsen ter beschikking worden gesteld van Toerisme Rupelstreek. Die fietsen worden uitgerust met een tablet met daarop de fietsroutes van de Rupelstreek, zodat toeristen onze regio kunnen gaan verkennen met de e-bike. We moeten het de nodige tijd geven. We mogen het kind niet met het badwater weggooien."