Lopers dragen groene boodschap uit

'ONE WORLD RUN' STAAT IN TEKEN VAN DUURZAAMHEID

De organisatoren van de nieuwe loopwedstrijd: Chris Eysackers, Rik Eysackers en Kristof De Decker.
Foto De Freine De organisatoren van de nieuwe loopwedstrijd: Chris Eysackers, Rik Eysackers en Kristof De Decker.
Atletiekclub WIBO houdt zaterdag de eerste editie van zijn One World Run, een loopwedstrijd in het teken van duurzaamheid en afvalbeperking. Dat wil onder meer zeggen: herbruikbare bekers, herbruikbare touw én energierepen zonder plastic verpakking. Maak kennis met misschien wel het meest ecologische loopevenement van Vlaanderen.

Na 25 edities van de Parkloop gooit WIBO het dit jaar over een andere boeg. Zaterdagnamiddag pakt de atletiekclub voor het eerst uit met de One World Run, een loopevenement in het decor van De Schorre. Daar worden zo'n 300 à 500 lopers verwacht, onder wie Nick Van Peborgh, meermaals winnaar van de Antwerp 10 Miles won, en Sofie Van Accom, veelvuldig Belgisch kampioene op de 1.500 meter. Recreanten kunnen kiezen voor een jogging van 3 of 6 kilometer, de iets fanatiekere sporters kunnen opteren voor de uitdagende 12 kilometer. Voor kinderen worden er een 400-meterloop en een kilometerloop voorzien.


Maar minstens zo belangrijk als het sportieve aspect is de groene boodschap die de organisatoren willen uitdragen. "De slogan van onze One World Run - 'Make tomorrow a better place' - is niet toevallig gekozen", zegt Chris Eysackers van WIBO.

Herbruikbare bekers

"We willen er echt een zo duurzaam mogelijk evenement van maken en de afvalberg zo klein mogelijk houden. Concreet wil dat zeggen: zo weinig mogelijk plastic. Dus gebruiken we herbruikbare bekers in plaats van plastic bekers en bakenen we het parcours af met herbruikbaar touw in plaats van plastic linten."


Maar het gaat nog verder. "In plaats van onze deelnemers een verpakte energiereep te geven, hebben we zelf energierepen gemaakt die we aanbieden zonder de plastic verpakking."

Biomarkt

Voor de promotiecampagne hebben we dan weer vooral beroep gedaan op sociale media in plaats van met affiches en flyers te werken, die nogal snel op straat belanden. We richten zaterdag ook een kleine 'biomarkt' in, met De Plukboerderij uit Schelle en de Oxfam Wereldwinkel als standhouders. Het zal trouwens ook Oxfam zijn dat zal zorgen voor de passende prijzenpot. Ten slotte schenken we per deelnemende loper 3 euro aan de vzw De Steenschuit uit Boom."


Of de One World Run daarmee het meest ecologiche loopevenement van Vlaanderen is, wil men bij WIBO niet gezegd hebben. "Maar ik durf wel te stellen dat de manier waarop we aan afvalbeperking doen en plastic weren uitzonderlijk is", zegt Chris. "We willen de komende jaren in dezelfde richting verdergaan en groeien. De mensen een leuke sportmiddag bezorgen en hen mee laten nadenken om samen voor een betere wereld te gaan: dat is ons doel."


Info: www.oneworldrun.be