Leerlingen eten wekelijks gratis soep

LIONS CLUB EN BEDRIJF BETALEN MAALTIJD VOOR 1.005 KINDEREN

Jongens smullen van boterhammen met tomatensoep.
Foto De Freine Jongens smullen van boterhammen met tomatensoep.
De 1.005 leerlingen van de Boomse lagere scholen krijgen vanaf januari 2018 één keer per week soep tijdens de middagpauze. Arm of rijk: allemaal kunnen ze gratis meesmullen. Het gaat om een initiatief van de Lions Club Boom, die daarmee de scholieren meer gezonde voeding wil aanbieden.

Maar liefst 1.005 lagereschoolkinderen zullen volgend jaar tot aan de paasvakantie wekelijks kunnen genieten van een kom verse soep. Dat aanbod komt tot stand dankzij een samenwerking tussen de gemeente en het OCMW van Boom, de Boomse basisscholen en de Lions Club Boom. Tijl Vincke, de kok van buurtrestaurant 'De tuin van de kleine chef', krijgt er meteen een flink pak werk bij. Hij zal wekelijks ongeveer 202 liter soep per week moeten bereiden. Vlotter, de vernieuwde sociale werkplaats IMSIR, zorgt voor de levering van de soep.

Ook de meisjes lustten de soep.
Foto De Freine Ook de meisjes lustten de soep.

Zonder eten

Marc Weyns van de Lions Club legt uit hoe het project tot stand kwam: "In maart van dit jaar kregen we vanuit de media verontrustende berichten te horen over het feit dat vele kinderen vaak met ongezonde of zelfs zonder voeding naar school komen. Daar wilden we vanuit de Lions Club graag iets aan doen. Al snel kwamen we in contact met OCMW-voorzitter Inge De Ridder, Lize Van Dijck van het OCMW en chef-kok Tijl Vincke, die mee op de kar wilden springen."


"Gezonde voeding voor iedereen is een belangrijke doelstelling van ons bestuur", zegt Inge De Ridder (N-VA). "Bovendien kadert dit binnen het Boomse kinderarmoedebeleid. De kinderen in de buitenschoolse kinderopvang krijgen al meer dan een jaar op woensdag en tijdens schoolvakanties een lekkere soep aangeboden. Het buurtrestaurant 'De tuin van de kleine chef' draait sinds maart dit jaar op volle toeren. Het project 'Soep op school' is een volgend hoofdstuk in dit gezonde verhaal."


Opvallend is dat de soep de gemeente en de gemeentescholen geen euro kost. Lions Club Boom betaalt 40 procent van de ingrediënten en financiert ook de soepkommen en ander noodzakelijk materiaal. Voor 2018 engageert het logistieke bedrijf Cummins uit Rumst zich om de overige 60 procent van de soep te betalen. De vestiging van de producent van motorenonderdelen aan de Catenbergstraat is een distributiecentrum voor de Europese en Afrikaanse markt, alsook voor het Midden-Oosten en Rusland.


Een eerste try-out, gisteren, bij De Reuzenboom viel bij de jongeren in de smaak. Een 240 jongens en meisjes konden smullen van verse tomatensoep. De elfjarige Hannes uit het zesde leerjaar genoot met volle teugen: "Tomatensoep is net mijn lievelingssoep. Véél lekkerder dan gewone boterhammetjes!"

Personeel van de school schept soepkommen vol.
Foto Benoit De Freine Personeel van de school schept soepkommen vol.

Vaste beurtrol

De soepbedeling gaat van start op 8 januari. Op maandag smullen de leerlingen van Boom Park, op dinsdag krijgen de leerlingen van De Reuzenboom soep, donderdag is het de beurt aan de leerlingen van De Kade en De Hoeksteen en ten slotte krijgen op vrijdag de leerlingen van Villa Kakelbont en 't Krekeltje soep.


In de loop van februari volgt een pedagogisch onderzoek om de impact van het project op de scholen en de scholieren te bekijken.