Bushalte krijgt koffiebar en sanitair

FRANS DE SCHUTTERLAAN VOLGEND JAAR HERAANGELEGD

Schepen Francis Sanchez op de plek waar de moderne bushalte komt.
Foto De Freine Schepen Francis Sanchez op de plek waar de moderne bushalte komt.
De gemeenteraad heeft het licht op groen gezet voor de herinrichting van de Frans De Schutterlaan. In de vernieuwde straat krijgen de bussen van De Lijn een hoofdrol. De grootste eyecatcher wordt de nieuwe, futuristische bushalte, met een wachtruimte, een koffiebar en sanitair.

De Frans De Schutterlaan ondergaat volgend jaar vanaf de rotonde tot aan taverne Obelisk een complete heraanleg. Het asfalt, de voetpaden en fietspaden én het kruispunt met de Henri Spillemaeckersstraat worden onder handen genomen. Aan beide kanten van de straat komt een vrijliggende busbaan, evenals een wachtzone voor een viertal bussen. Bovendien komt er een nieuwe, futuristische bushalte, die zal bestaan uit een wachtruimte, een koffiebar en sanitair en die de bushalte in de Henri Spillemaeckersstraat moet vervangen.

Verhuis

De verhuis van de bushalte is volgens schepen van Openbare Werken Francis Sanchez (N-VA) een absolute noodzaak. "Niet alleen ontlasten we daarmee het Boomse centrum van het busverkeer, ook zal het comfort van de reizigers er danig op vooruitgaan. De halte in de Spillemaeckersstraat telt ongeveer 4.000 bewegingen per dag, maar de situatie is er verre van optimaal. Er is daar bijvoorbeeld geen wachtzone voor de bussen en dus moeten zij daar gaan wildparkeren. Evenmin hebben we daar de accommodatie om wachtende passagiers op een gepaste manier op te vangen. Zij staan er onbeschut en hebben er geen toiletten. De halte verplaatsen naar de Frans De Schutterlaan is een zinvolle oplossing."

Lift

Oppositiepartijen Boom één en Vlaams Belang zijn minder enthousiast over de verhuis van de bushalte. Zij vrezen dat de halte in de Frans De Schutterlaan minder toegankelijk zal zijn voor mindervalide gebruikers. "In plaats van twintig meter gaan zij nu een weg van 150 meter moeten afleggen, die bovendien bergop loopt", schetst Hans Verreyt (Vlaams Belang). "Voor minder mobiele Bomenaars is er absoluut nood aan een lift."


"Er zijn twee liften getekend in het plan, maar het is niet zeker of die er zullen komen", repliceert Sanchez. "Als we een lift voorzien, brengt dat op zijn beurt nieuwe problemen met zich mee, onder meer qua veiligheid. We zullen de situatie week na week evalueren en bekijken of de plaatsing van de liften écht nodig is."


De werken, die in samenspraak verlopen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en De Lijn, starten in februari of maart van volgend jaar en duren een zestal maanden. De werken zullen gefaseerd verlopen, zodat het busvervoer van De Lijn steeds van de straat gebruik kan blijven maken. Eens de heraanleg van de Frans De Schutterlaan voltooid is, mag de Henri Spillemaeckersstraat zich aan een makeover verwachten. Belangrijkste ingreep daar wordt het omdraaien van de rijrichting, waardoor er een directe toegang ontstaat tot het centrum van Boom. Met de verkiezingen van 2018 is het wellicht wachten tot 2019 vooraleer de werken daar van start kunnen gaan.