Bib maakt zich op voor verhuis naar Windstraat: leners kunnen meehelpen

Bibliothecaresse Dara De Bruyn bij de toekomstige locatie van de bib.
De Scheirder Bibliothecaresse Dara De Bruyn bij de toekomstige locatie van de bib.
Het team van de Boomse bibliotheek is volop bezig met de voorbereidingen op de verhuis naar haar nieuwe locatie in de Windstraat. Om alle materialen naar het nieuwe gebouw te verhuizen, moet de bib wel tussen 18 maart en 5 april de deuren sluiten. “We hopen dat onze bezoekers een handje meehelpen”, klinkt het. 

Zaterdag 6 april 2019: dat is de datum waarop de Boomse bibliotheek officieel de deuren van haar nieuwe locatie zal openen voor het grote publiek. Maar vooraleer het zo ver is, moet alles worden verhuisd van het huidige gebouw in de Antwerpsestraat naar het nieuwe bibgebouw in de Windstraat. Als je weet dat de bibliotheekcollectie in totaal uit 35.400 stuks bestaat, besef je meteen hoe groot de uitdaging is waar het bibteam voor staat.

“Achter de schermen zijn we al sinds de zomer van vorig jaar bezig met de voorbereidingen”, zegt bibliothecaris Dara De Bruyn. “We hebben onder meer de non-fictiecollectie herlabeld volgens een meer gebruiksvriendelijk systeem met icoontjes, kleuren en trefwoorden. Nu zijn we bezig met cd’s en dvd’s te labelen zodat ze de zelfscan kunnen doorstaan. Op de nieuwe locatie zullen al onze materialen door de zelfscan in- of uitgescand kunnen worden.”

De hinder voor het publiek is tot nog toe beperkt gebleven, maar voor de eigenlijke verhuis spreekt het voor zich dat de bib de deuren even moet sluiten. “De bib is op zaterdag 16 maart voor de laatste keer open in de Antwerpsestraat”, zegt De Bruyn. “We hopen dat we niet alle materialen zelf moeten verhuizen, maar dat onze leners een handje meehelpen. Daarom mogen bezoekers de hele laatste week, van 9 tot 16 maart, zoveel stuks ontlenen als ze zelf kunnen dragen. De uitleentermijn laten we dan lopen tot 6 april, zodat ze al die boeken, cd’s of dvd’s ineens in de nieuwe bib kunnen binnenbrengen. Na 18 maart kan je sowieso niet meer in de oude bib terecht om materialen terug te brengen, ook niet via de inleverbus.”

Gili komt het openingsweekend van de nieuwe bib opluisteren.
rv/Tine De Wilde Gili komt het openingsweekend van de nieuwe bib opluisteren.

Schepen van Cultuur Inge De Ridder (N-VA) kijkt alvast uit naar de verhuis. “De bib zal op haar nieuwe locatie nog meer haar rol als belevingsbib kunnen spelen. Door de ligging midden in het handelscentrum en met een open uitzicht op de Rupel en de Kaai zal ze een heel zichtbare trekpleister worden. De nieuwe bib moet een plek worden waar de bezoeker zowel geprikkeld wordt en op ontdekking kan gaan als ademruimte kan nemen en even tot rust kan komen. Er zal voor elk wat wils zijn: boeiende literatuur, leerrijke projecten, ontspannende activiteiten en bovenal de gelegenheid om anderen te ontmoeten.”

Om dat te onderstrepen, wordt van de opening van de bib meteen een feestweekend gemaakt. Op zaterdag 6 april kan iedereen het nieuwe gebouw komen ontdekken en worden er rondleidingen, workshops en verrassingsacts voorzien. ‘s Avonds komt comedian-mentalist Gili voor een verrassende show zorgen. Op zondag 7 april wordt uitgepakt met een gratis jeugdvoorstelling van De Boeboeks. Nadien worden alle kinderen getrakteerd op een feest met taart.

Meer info over het openingsweekend is te vinden op de website www.desteigerboom.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.