Al 22 jaar in ban van de blues

SHAKEDOWN TIM (40) BRENGT EERSTE SOLOPLAAT UIT

Shakedown Tim, met z'n onafscheidelijke gitaar en hoedje.
Vormkrijger Shakedown Tim, met z'n onafscheidelijke gitaar en hoedje.
Jarenlang was hij gitarist in de band Fried Bourbon, maar nu staat Tim Ielegems (40) voor het eerst zelf in de spotlights. Hij zingt zijn eigen nummers, treedt op als Shakedown Tim en heeft samen met The Rhythm Revue zopas zijn eerste plaat uitgebracht: 'Hard to Catch', met daarop elf stompende bluesnummers.

Shakedown Tim & The Rhythm Revue: het is een nog jonge naam in de Belgische bluesscene, maar frontman Tim Ielegems heeft al wel pakken ervaring. Bijna twintig jaar lang was hij immers gitarist in de bluesband Fried Bourbon, waarmee hij optredens gaf in de Benelux, Frankrijk en Duitsland en op het podium stond met bluesiconen als Gene Taylor, Bill Sheffield en dorpsgenoot Roland Van Campenhout. Twee jaar geleden liep het verhaal van Fried Bourbon ten einde en ging Ielegems verder als Shakedown Tim. Nu kan hij samen met zijn begeleidingsband The Rhythm Revue uitpakken met een eerste wapenfeit: 'Hard to Catch', een debuutplaat die doordrenkt is met de Amerikaanse bluesmuziek van de jaren 40, 50 en 60.

Zwaaien met heupen

"Al vanaf mijn achttiende ben ik helemaal in de ban van de blues", vertelt Ielegems. "Ik luisterde naar de platen, ging naar optredens en liet me door alles wat ik zag en hoorde inspireren. Als je gitaar wil leren spelen als B.B. King, moet je naar liveshows gaan. Dat leer je niet in een boekje. Blues gaat niet alleen over het wegzingen van de miserie, maar evengoed over optimisme, over lust en geluk. Zes jaar geleden ben ik gaan rondtrekken in Mississippi en heb ik de kans gekregen om op te treden in een 'juke joint' in Clarksdale, de bakermat van de blues. Er zaten een aantal zwarte dames aan de toog, met hun rug naar mij toegekeerd. Maar zodra ze mijn muziek hoorden, duurde het niet lang voor ze met hun heupen begonnen te zwaaien. Toen dacht ik: echter dan dit kan het niet meer worden."

Avances

Die anekdote vormt de basis voor de tekst van 'Feelin' Good', een van de elf nummers op de debuutplaat. Shakedown Tim plukt tijdens het schrijven wel vaker inspiratie uit zijn eigen ervaringen. Titeltrack 'Hard to Catch' gaat bijvoorbeeld over een vrouwelijke fan die net iets té veel interesse toonde tijdens een concert. "Ik ben heel gelukkig getrouwd", zegt de zanger. "Dus ik kan er beter een liedje over maken dan effectief op zulke avances in te gaan. (lacht) We hebben geprobeerd om de balans te vinden tussen de mensen raken en de mensen laten dansen."


De Bomenaar ziet het helemaal zitten als Shakedown Tim. Hij heeft zijn professionele bezigheden wat meer aan de kant geschoven om zich meer met zijn muziek te kunnen bezighouden. Intussen worden de eerste nummers van 'Hard to Catch' al opgepikt door Radio 1 en Classic 21 en staan er dit najaar nog een tiental optredens gepland in België en Nederland. "Toch is het zeker niet mijn eerste ambitie om een grote hit te scoren. Ik wil het liefst van al gewoon blijven doen wat ik nu doe: muziek maken waar ik achtersta en optreden met de mensen waar ik nu mee speel."