"Wij willen problemen aankaarten"

NIEUW COMITÉ 'BUREN VAN TOMORROWLAND' OPGERICHT

Maria Smeyers, Karine Van Vlasselaer, Nora Offeciers, Ilse Van Ballaert en Wim Offeciers. "We zijn niet tegen het festival, maar willen een aantal problemen aankaarten.".
Foto Conaerts Maria Smeyers, Karine Van Vlasselaer, Nora Offeciers, Ilse Van Ballaert en Wim Offeciers. "We zijn niet tegen het festival, maar willen een aantal problemen aankaarten.".
"Niet alles is koek en ei met Tomorrowland." Dat zeggen buren van De Schorre, die zich hebben verenigd in het nieuwe comité 'Buren van Tomorrowland'. Hun bedoeling is een objectieve spreekbuis te vormen en samen met de organisatie en de gemeente een aantal problemen op te lossen. Morgenavond vergadert het comité een eerste keer.

Ieder jaar levert Tomorrowland tal van inspanningen om de buurtbewoners zoveel mogelijk te ontzien. Maar het kan nog een heel stuk beter, menen verscheidene buren van het festivalterrein. Zij hebben zich zopas verenigd in het nieuwe comité 'Buren van Tomorrowland', om samen een aantal problemen aan te kaarten. "Voor alle duidelijkheid: we zijn niet gekant tegen het festival of tegen de twee festivalweekends", luidt het. "Maar we vinden wel dat er moet gewerkt worden aan de problemen die we door het festival ondervinden. Zeker omdat Tomorrowland hier nog de komende zestien jaar zal neerstrijken."

Veertig klachten

Op korte tijd heeft het comité ongeveer veertig klachten van directe omwonenden verzameld. "Ondanks dat er in de media steeds wordt vermeld dat er geen problemen zijn met het festival, zijn die er dus wel degelijk", zegt initiatiefneemster Nora Offeciers uit de Dirkputstraat. "De klachten gaan van nachtlawaai over het vuurwerk tot wegen die door het werfverkeer van het festival worden stukgereden. Een veelgehoord probleem is de mobiliteit: buurtbewoners kunnen tijdens het festival geen bezoek ontvangen en moeten soms ver rondrijden om ergens te geraken. Voor de handelszaken die hier gevestigd zijn, is het inkomstenverlies enorm."

Slapen op veldbed

Ook Nora zelf heeft flink afgezien tijdens Tomorrowland. "Achter mijn deur ligt een 'platenweg' waar al vanaf juni verkeer voor het festival over dokkert, vaak tot 's avonds laat. Wil je geloven dat ik de voorbije zomer drie maanden op een veldbed heb geslapen omdat het lawaai in de slaapkamer niet te harden was? Ik heb verscheidene mails gestuurd naar de ombudsdienst van Tomorrowland, zonder dat het probleem werd aangepakt. Sommige mensen vinden me al een mierenneuker of een azijnpisser, maar ik denk dat er voor al deze problemen wel oplossingen te vinden zijn. Daar willen wij samen met de organisatie en de gemeente over nadenken."


Woordvoerster Debby Wilmsen van de festivalorganisatie heeft geen problemen met de komst van het nieuwe buurtcomité. "We staan altijd open voor een dialoog met de buurt", benadrukt ze. "Als het voor de buurt nodig is om een comité op te richten, is men vrij dit te doen. Maar we hebben alle vertrouwen in de werking van het buurthuis. We zijn ervan overtuigd dat de ombudsman en zijn medewerkers de afgelopen jaren een goede relatie hebben opgebouwd met de buurt, waarin alles bespreekbaar is", reageert Wilmsen.


Het comité 'Buren van Tomorrowland', overigens niet te verwarren met de Facebookgroep 'Tomorrowland neighbours' die hier volledig los van staat, komt morgen om 20 uur voor het eerst samen in café Lipstick aan de Antwerpestraat in Boom. Iedereen kan de samenkomst bijwonen.


Contact opnemen met het comité kan met een e-mail naar het adres burenvantomorrowland@gmail.com.