"Oppositie blokkeert oplossing"

HERAANLEG DE SCHUTTERLAAN UITGESTELD, MEERDERHEID TELEURGESTELD

Burgemeester Jeroen Baert (N-VA)
Ben Conaerts Burgemeester Jeroen Baert (N-VA)
De heraanleg van de Frans De Schutterlaan, gepland voor het voorjaar van 2018, wordt - op voorstel van Boom één, Groen en de onafhankelijke raadsleden - uitgesteld tot na deze legislatuur. Bij het gemeentebestuur is de teleurstelling groot. "We hebben vier jaar naar een oplossing gezocht. Nu ze er bijna is, wordt ze geblokkeerd."

De gevolgen van de nieuwe verhoudingen in de gemeenteraad zijn gisteren opnieuw duidelijk geworden. Nu de oppositie over de meerderheid van de zetels beschikt, is ze in staat om een aantal plannen van het gemeentebestuur af te remmen. De heraanleg van de Frans De Schutterlaan, op de planning voor volgend voorjaar, werd op die manier uitgesteld tot na deze legislatuur. Dat gebeurde op voorstel van oppositiepartijen Boom één en Groen en de onafhankelijke raadsleden.


Vooral de verhuis van de bushalte van de Spillemaeckersstraat naar de De Schutterlaan, baart de oppositie zorgen in het dossier. "We stellen ons vragen bij de bereikbaarheid van die nieuwe bushalte en vinden het jammer dat het station van Boom niet betrokken wordt", zegt Sven Cools (Groen). "Er zijn volgens ons alternatieve locaties voor de bushalte die het verdienen om onderzocht te worden."


"Alle instanties die hierover gaan, zoals De Lijn en AWV, vinden dit een goed verhaal", reageert schepen van Mobiliteit Dany Bosteels (Open Vld). "Nodig al deze instanties uit en laat hen toelichten waarom zij voor dit scenario gewonnen zijn. Maar wees constructief, in plaats van ons idee af te breken."

Peter De Ridder (Boom één).
Benoit De Freine Peter De Ridder (Boom één).

"Onleefbare situatie"

Raadslid Ann De Smedt (N-VA) vindt het vooral jammer voor de bewoners van de Spillemaeckersstraat. "Zij kaarten al tien jaar de ongezonde, zelfs onleefbare situatie met de bushalte daar aan. Die mensen gaan iedere avond slapen met oordopjes. Zij weten dat er al vier jaar gewerkt wordt aan een oplossing in dit complexe dossier. Maar net wanneer de oplossing in zicht is, wordt ze geblokkeerd."


"Door deze beslissing verliezen we bovendien voor 950.000 euro subsidies", geeft burgemeester Jeroen Baert (N-VA) mee.

Overkapping Kaai

Het voorstel rond de overkapping van de Kaai was eenzelfde lot beschoren. Ook dat project werd op initiatief van Boom één, Groen en de onafhankelijke raadsleden uitgesteld tot na deze legislatuur. "Het is een lovenswaardig idee dat verder onderzocht moet worden", vindt Patrick Marnef (Boom één).


"Maar men laat uitschijnen dat het voor uitvoering kan doorgaan, terwijl het dossier nog onvoldragen is. Denk maar aan de veiligheid. Je gaat van de Windstraat tot het Bruidsluiersteegje een tunnel creëren waarbinnen camera's niet kunnen zien wat er daar allemaal gebeurt."

Deelfietsen

Burgemeester Jeroen Baert vreest voor de gevolgen van het uitstel. "We hebben met projectontwikkelaars afgesproken dat ze hun bouwvergunning kunnen indienen in functie van de overkapping. Als we dat nu gaan uitstellen, betekent het dat projectontwikkelaars morgen hun bouwvergunning indienen op basis van de huidige situatie. Dan krijg je daar aan de Kaai een 'mannekesblad'."


Waar verrassend genoeg wél unanimiteit over bestond, was het dossier van de elektrische deelfietsen. De gemeenteraad besliste om het contract met de firma tegen 1 mei op te zeggen, maar ook dat er vanaf januari een procedure wordt opgestart om alternatieven in kaart te brengen, zonder aankoopverplichting. "Als er een systeem voor deelfietsen komt, moet dat een goed systeem zijn", zegt Peter De Ridder (Boom één). "Maar met het systeem dat we nu hebben, waarbij één ritje maar liefst 218 euro kost, kunnen we beter stoppen."