Wendy vult rugzakjes 'vol dromen'

KINDERPSYCHOLOGE VERZAMELT SPULLEN OM AAN VLUCHTELINGENKINDEREN TE GEVEN

Wendy De Pree (rechts) en dochter Boukje Lens met enkele gevulde rugzakjes.
Marc Aerts Wendy De Pree (rechts) en dochter Boukje Lens met enkele gevulde rugzakjes.
'Een Rugzak Vol Dromen', zo heet de nieuwe inzamelactie van Wendy de Pree. De 43-jarige kinderpsychologe uit Rijmenam verzamelt zoveel mogelijk rugzakjes met speelgoed, boekjes en knuffels voor kinderen van vluchtelingen. "Maar zeker geen speelgoedwapens, dat kan trauma's oproepen", zegt ze.

Als kinderpsychologe van beroep en moeder van twee merkt Wendy elke dag hoe goed de kinderen het hier hebben. Een groot verschil met de kinderen die je vandaag de dag in de media ziet. "Ze komen zonder bezittingen, in sommige gevallen zelfs zonder ouders, aan in een vreemd land. Om hen toch een beetje steun en vrolijkheid te geven, ben ik rugzakjes beginnen te vullen", legt Wendy uit.

De inhoud van het rugzakje met onder andere stoepkrijt, een springtouw en een speelgoedpony.
Marc Aerts De inhoud van het rugzakje met onder andere stoepkrijt, een springtouw en een speelgoedpony.

Geen eten of snoep

In 'Een Rugzak Vol Dromen' zitten kleine speeltjes zoals poppen, armbandjes, speelkaarten, autootjes, diertjes of schoolgerei. Alles was met oorlog of geweld te maken heeft, wordt vermeden. "Speelgoedwapens kunnen het trauma opnieuw oproepen, dat wil ik echt vermijden. Ik wil liever ook geen eten of snoepgoed in de rugzakjes steken, want dat bederft alleen maar. Ik vind het ook belangrijk dat de spulletjes in goede staat zijn. De kinderen moeten niet het gevoel krijgen dat we ze onze oude troep geven. Als er rugzakjes binnenkomen, worden die altijd gecontroleerd en - moest dat nodig zijn - worden er items verwisseld van rugzak. Ze moeten allemaal ongeveer dezelfde inhoud hebben."


"Wat zeker ook in het rugzakje mag zitten, is een boodschap in het Engels of een tekening", zegt de Pree. "Momenteel richt ik me op kinderen van nul tot twaalf jaar maar misschien zamel ik in de toekomst rugzakken voor de tieners in. De inhoud zal dan uiteraard aangepast moeten worden. Ik denk dan aan make-up of Engelstalige boeken."

Inzamelpunten

Wendy startte vorig weekend met haar actie en ondertussen zijn er al inzamelpunten van in Bonheiden tot Leuven. "Allemaal mensen die via Facebook de actie ontdekt hebben en me een handje willen helpen", zegt Wendy. "Hoeveel rugzakjes er al precies ingezameld zijn, weet ik nog niet, maar hier bij mij staan er al een vijftigtal. Van CM regio Mechelen-Turnhout krijg ik binnenkort ook honderd lege rugzakjes", zegt Wendy. "De rugzakjes gaat niet naar Brussel, daar is al een overdaad aan spullen. Ik breng ze naar twee opvangcentra in Aalst en Mechelen. Ik merk dat er heel veel reactie op komt en zolang het enthousiasme er is, blijf ik de rugzakjes inzamelen."


Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina 'Een Rugzak Vol Dromen'.