Verzetsheld die geen enkel feestje miste

OUD-BURGEMEESTER ALFONS SAENEN (90) OVERLEDEN

Alfons Saenen (CVP) was 24 jaar lang burgemeester van Bonheiden.
Gemeente Bonheiden Alfons Saenen (CVP) was 24 jaar lang burgemeester van Bonheiden.
Ereburgemeester Alfons Saenen is maandag op 90-jarige leeftijd overleden. De Limburgse verzetsstrijder was vanaf 1965 24 jaar burgervader in Bonheiden en realiseerde in die tijd heel wat projecten. Alfons Saenen wordt zaterdag begraven in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Bonheiden.

Saenen sukkelde na een auto-ongeval in 2012 al een tijd met zijn gezondheid. Tijdens de nacht van zondag op maandag overleed hij in het Imeldaziekenhuis, met zoon en enig kind Manu aan zijn zijde. "Om 3 uur ontdekte ik dat mijn vader was overleden. Hij lag al enkele maanden in het ziekenhuis", reageert Manu. "Na het ongeval in 2012, waarbij hij met zijn linkerbeen onder zijn eigen wagen was gesukkeld, ging het bergaf en kwam de ene complicatie na de andere. Mijn vader, optimist tot in de kist, ging er altijd met volle moed tegenaan. In juni heeft hij nog de trouw van mijn dochter, zijn petekind, mogen meemaken. Hij was zo fier als een gieter."

Paspoorten vervalsen

Mattheus Josephus Alphonsus Saenen werd op 5 december 1925 geboren in het Limburgse Zonhoven en was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief als Limburgs Verzetslid. Het leverde hem talrijke eretitels op, waaronder Ridder en Officier in de Leopoldsorde, Commandeur in de Kroonorde en een eremedaille uit Rusland, voor het vervalsen van paspoorten voor Russen op de vlucht. Na de oorlog ging hij aan de slag als ambtenaar bij het ministerie van Openbare Werken, waar hij later opklom tot inspecteur-generaal.


Midden jaren 50 kwam Saenen in de gemeentepolitiek van Bonheiden, de gemeente van zijn vrouw, terecht en schopte hij het voor de partij Gemeentebelangen tot voorzitter van het OCMW. Van 1965 tot 1989 vervulde hij voor CVP de rol van burgemeester. "Zijn leuze was 'overal present, overal content'. Hij ging werkelijk naar alle openingen, feesten en bals in de gemeente. Tot 's nachts stond hij paraat voor zijn burgers. Het was een echte burgervader. Zelfs tot na zijn burgemeesterschap kwamen de mensen aan onze deur staan om raad te vragen."

Vooruitstrevend

"Gedurende 24 jaar was Saenen voor onze gemeente een vooruitstrevende burgervader. Zo zorgden hij en zijn bestuursploeg ervoor dat de landelijke zandpaden werden verhard en verbreed om een degelijk wegennetwerk uit te rollen", reageert waarnemend burgemeester Mieke Van den Brande (CD&V). "Ook muziek en cultuur droeg hij hoog in het vaandel. De eerste muziekschool werd gesticht en hij trok hiervoor zelf leerkrachten aan. Als reactie op de grote bouwijver van die tijd, werden er onder andere in 1974 bewust bomen geplant langs de Bruinbeekstraat, Muizensteenweg, Lange Hondshoekstraat, Poverstraat en Schoolstraat. Saenen en zijn bestuursploeg hebben destijds ook het domein van de Krankhoeve omgevormd tot publiek terrein, zodat we er nu nog steeds van kunnen genieten."


Deze zaterdag om 14 uur vindt de uitvaartdienst plaats in de parochiekerk van Bonheiden. In het gemeentehuis werd een rouwregister geopend voor steunbetuigingen.


"Hij had een voorliefde voor vlaggen en daarom eren en herdenken we hem symbolisch. Tot aan zijn begrafenis zullen de vlaggen aan het gemeentehuis halfstok hangen", besluit Van den Brande.