Verkozene (11) moet het land uit

MARAM VANDAAG NAAR FEDASIL IN PLAATS VAN KINDERRAAD

Vader Mohamed Alrfaaealseade en moeder Reham met hun kinderen Achmed, Maram (met lint) en Rahmah.
Foto David Legreve Vader Mohamed Alrfaaealseade en moeder Reham met hun kinderen Achmed, Maram (met lint) en Rahmah.
De elfjarige Maram Alrfaaealseade uit Irak legde vorige zaterdag haar eed af als nieuwe OCMW-voorzitter van de kindergemeenteraad, maar haar toekomst in ons land is onzeker. Vandaag wordt ze bij Fedasil verwacht, dat haar gezin op termijn wellicht al uitwijzen. "Op mijn nachtkastje staat mijn klasfoto. Ik wil hier echt niet weg", benadrukt de tiener.

Perfect Nederlandstalig, goede resultaten op school en veel vriendjes; de uit Bagdad gevluchte Maram wist zich de jongste twee jaar goed te intrigeren in de gemeente, met dank aan basisschool De Knipoog in Rijmenam. Op zaterdag kreeg de tiener zelfs het ambt van OCMW-voorzitter van de kindergemeenteraad in Bonheiden toegewezen. Vandaag zou ze voor het eerst vergaderen met de raad, maar in plaats van in het gemeentehuis wordt ze met haar ouders Mohammed en Reham, en zus Rahma (8) en broertje Achmed (6) in Brussel bij Fedasil verwacht. "Fedasil zal het gezin een terugkeerplaats toewijzen, ergens in ons land", zegt Eric Lauwereys, vertrouwenspersoon van het gezin en ex-schooldirecteur van De Knipoog. "Zoals het er nu naar uitziet, moeten ze op termijn het land verlaten. Achmed heeft diabetes en momenteel loopt er een niet-opschortende medische beroepsprocedure. Dat zou, samen met het feit dat Reham zwanger is, hun verblijf hier kunnen verlengen. Maar met het huidige politieke klimaat kunnen we niet veel hoop hebben op permanent verblijf in ons land."

Dokter worden

"Ik zou het heel jammer vinden mocht ik terug naar mijn land moeten gaan. Ik spreek Arabisch, maar ik kan het niet lezen of schrijven. Al mijn vriendjes zijn hier in Bonheiden. Op mijn nachtkastje heb ik een klasfoto staan. Ik wil hier echt niet weg", vertelt Maram. "Ik ben heel fier op mijn titel als OCMW-voorzitter. Of ik dit later ook wil doen? Nee. Mijn grote droom is om huisdokter te worden. Dan kan ik andere mensen helpen."

Snel

"Na een vragenlijstje en een verkiezing bij de zestien gemeenteraadsleden onderling kwam Maram uit de bus als voorzitster", reageert Cindy Goovaerts van de Jeugddienst in Bonheiden. "We hadden weet van haar situatie toen ze zich inschreef voor de raad, maar we wisten niet dat het zo snel zou gaan. Op dat moment wilden we haar uiteraard een kans geven. Stel dat Maram toch onze gemeente moet verlaten, dan maken de drie andere kandidaten opnieuw kans op het voorzitterschap."


Toch bestaat er nog een kans dat Maram haar ambt niet moet opgeven. "Als Fedasil de familie een plaats toekent die niet te ver van Bonheiden ligt, dan zal ik elke dag de kinderen naar school brengen", legt Eric uit. "De ouders spreken Nederlands en de kinderen doen het uitstekend op school. Mijn enige wens is dat het gezin hier in ons land een kans krijgt."