Jacques Morrens sterft plots op reis

ROUWREGISTER GEOPEND VOOR OUD-BURGEMEESTER EN NOTARIS

In het gemeentehuis van Bonheiden werd een rouwregister geopend.
David Legreve In het gemeentehuis van Bonheiden werd een rouwregister geopend.
Bonheiden rouwt om haar oud-burgemeester Jacques Morrens (66). Morrens, burgemeester van 1989 tot 1997, overleed zaterdag tijdens een bezoek aan de ruïnes van Machu Picchu in Peru.

Volgens de Peruviaanse pers werd de gewezen burgemeester onwel rond het middaguur en kreeg hij een hartaanval tijdens het bezoek aan de oude stad van de Inca's. Morrens reisde samen met zijn vrouw al drie weken door het land. De familie kreeg zondagvoormiddag het tragische nieuws te horen. "Momenteel beschikken we nog over weinig informatie. Net voor hij op reis vertrok, was hij nog naar de dokter geweest. Hij verkeerde in goede gezondheid, en er was dus geen enkele reden om te denken dat dit zou gebeuren", zegt zoon Vincent Morrens. Naast oud-burgemeester, was Morrens notaris en kunstkenner. Ook zijn andere zoon Steven is notaris in Bonheiden en voorzitter van de gemeenteraad voor CD&V. In oktober vorig jaar ging Morrens met pensioen. "Mijn ouders maakten graag grote reizen, ze waren overal al geweest. Peru was zijn eerste reis na zijn pensioen. Mijn moeder is nog daar en hoopt zo snel als kan de repatriëring te regelen."


Jacques Morrens stond aan de wieg van de plaatselijke partij BR. In april 1989 werd hij benoemd tot burgervader van Bonheiden-Rijmenam en leidde hij een coalitie van BR, Volksunie, PVV en SP. De Christelijke Volkspartij, CVP, stuurde hij na 24 jaar bestuur naar de oppositie. Na de verkiezingen van 1996 werd Morrens een tweede keer burgemeester, deze keer in coalitie met de CVP. Zijn gezondheid en drukke beroepsbezigheden leidden ertoe dat hij in maart 1997 zijn ontslag indiende en uit de gemeenteraad stapte. Eric Duchesne (BR) volgde hem op als burgemeester.


Onder het bestuur van burgemeester Morrens kwamen nieuwe straten en verkavelingen tot stand zoals het Sint-Pauluspad, de Krekelweg en de verkaveling aan de Putsesteenweg. Hij haalde het nationale nieuws met de befaamde metaalslakken die gebruikt werden bij de aanleg van de N15, de nieuwe verbindingsweg tussen Mechelen en Pasbrug, en was ook de drijvende kracht achter de bouw van het sportcentrum Berentrode en van het Bonheidense cultuurcentrum 't Blikveld, dat in 1998 werd ingewijd.


"Dit is een groot verlies voor Bonheiden. Het was een burgemeester die in onze gemeente heel wat in beweging heeft gebracht" reageert burgemeester Guido Vaganée (N-VA). "Jacques was een kunstkenner en als gemeentebestuur deden we geregeld een beroep op zijn expertise. Zo maakte hij deel uit van de werkgroep rond de restauratie van de werken van August Gillet."

Jacques Morrens.
David Legreve Jacques Morrens.

Vlaggen halfstok

Als eerbetoon aan de Jacques Morrens werd gisteren in het gemeentehuis een rouwregister geopend. De vlaggen aan de gemeentelijke gebouwen in Bonheiden blijven halfstok hangen tot op de dag van de uitvaart.