Iraaks gezin van verkozene (11) naar terugkeerplaats in Zulte

Maram Alrfaaealseade (11) met haar mama, papa, broertje en zusje. "Nu ben ik te laat voor de kinderraad", zei Maram nog.
Foto Legreve Maram Alrfaaealseade (11) met haar mama, papa, broertje en zusje. "Nu ben ik te laat voor de kinderraad", zei Maram nog.
De nog maar net verkozen OCMW-voorzitter in de kindergemeenteraad van Bonheiden, Maram Alrfaaealseade (11) uit Bagdad, is met haar gezin gisteren overgeplaatst naar een terugkeerplaats in Oost-Vlaanderen. Het vijfkoppige gezin verbleef de laatste twee jaar in het lokaal opvanginitiatief van Bonheiden, maar moet op termijn het land verlaten.

Maram legde op zaterdag haar eed af als OCMW-voorzitter voor de kinderraad in Bonheiden. Lang heeft ze niet kunnen genieten van haar ambt, want gisteren werd ze door Fedasil naar het Oost-Vlaamse Zulte gebracht. "Het gezin vroeg een locatie in het Mechelse, zodat de kinderen nog steeds les kunnen volgen in basisschool De Knipoog in Rijmenam. Die aanvraag werd geweigerd. Ze kregen alleen de keuze tussen Vlaanderen of Wallonië", zegt Eric Lauwereys, vertrouwenspersoon van het gezin. "In Zulte wordt het gezin ondersteund door een coach, die hun terugkeer naar Irak zal begeleiden. De kinderen zullen daar ook les volgen. Normaal zouden ze binnen de dertig dagen ons land moeten verlaten. Of de niet-opschortende medische beroepsprocedure van Marams broer en het feit dat mama zwanger is hun verblijf in ons land zullen verlengen, is nog niet duidelijk."

Meteen vertrekken

"Het gezin moest na hun bezoek aan Fedasil meteen met de taxi naar Zulte vertrekken. Er staan nog een aantal spullen van hen bij mij thuis, zoals de bal die het broertje van de Sint kreeg en een knuffelbeer van de zus. Ik ga ze zo snel als ik kan naar Zulte brengen. Maram had normaal vandaag haar eerste kindergemeenteraad, maar werd in Brussel bij Fedasil verwacht. 'Nu ben ik te laat voor de raad', zei ze op een gegeven moment. Dat gaat door merg en been."


De Knipoog nam al op dinsdag afscheid van de kinderen. De jeugddienst van Bonheiden kan nu naar een nieuwe OCMW-voorzitter zoeken. "Maram was één van de vier kandidaten voor die rol. De drie kinderen die zaterdag naast de functie grepen, maken nu opnieuw kans", aldus Cindy Goovaerts van de jeugddienst. (AVH)