Gemeente neemt afscheid van ere-burgemeester Alfons Saenen

De kist van Alfons Saenen wordt de kerk buiten gedragen terwijl oud-strijders een erehaag vormen.
Els Dalemans De kist van Alfons Saenen wordt de kerk buiten gedragen terwijl oud-strijders een erehaag vormen.
Honderden mensen hebben zaterdag afscheid genomen van voormalig burgervader Alfons Saenen (90) in de Onze-Lieve-Vrouwkerk . De Limburgse verzetsstrijder stond 24 jaar lang aan het hoofd van de gemeente.

Oud-strijders vormden een erehaag rondom zijn foto, de eretekens lagen aan zijn voeten en de Belgische vlag rustte bovenop zijn kist: België was ere-burgemeester Saenen erg dierbaar. "Bij Fons hing de driekleur altijd uit", aldus de priester. "Hij was nog maar een tiener toen WO II uitbrak. De gruwelijkheden die hij rondom zich zag, maakten een grote indruk op hem én deden hem actie ondernemen. Jong en onbezonnen nam hij grote risico's: vanuit Zonhoven hielp hij gevangenen en soldaten vluchten, vervalste hij paspoorten, gaf hij een clandestien krantje uit, speelde hij geheime informatie door... Zonder twijfel zette hij zijn leven op het spel, en dat leverde hem talrijke eretitels op."


Saenen verhuisde naar Bonheiden, de gemeente van zijn vrouw Rosa, waar hij politiek actief werd en van 1965 tot 1989 de burgemeesterssjerp droeg. "Je was een echte burgervader, met als lijfspreuk 'overal present, altijd kontent'", aldus enige zoon Manu Saenen. "Maar je was nog zoveel meer: een papa, een opa, een Oude Belg en patriot, een idealist, doorzetter en bruggenbouwer. Ook na je ongeval in 2012 en de complicaties die daarop volgden was je nooit vragend en nooit klagend." Ook kleindochter en petekind Sylvie, op huwelijksreis in het buitenland, nam per brief afscheid: "Je zag in alles het positieve, begroette me zelfs op je sterfbed nog met een lach. En met die lach charmeerde je zelfs nog op je 90ste. Jeroen en ik zijn blij dat we onze huwelijksdag nog met jou konden delen, het valt ons zwaar nu aan de andere kant van de wereld afscheid van te moeten nemen." Als afsluiter werd de kist op de tonen van de Brabançonne de kerk uitgedragen. (EDT)

Alfons Saenen.
Gemeente Bonheiden Alfons Saenen.