Eerste ANPR-camera’s van Bonheiden maken hun opwachting in Dijleweg en Muizensteenweg

Schepen van Mobiliteit Bart Vanmarcke aan de Muizensesteenweg op de plaats waar de eerste ANPR-camera komt
David Legreve Schepen van Mobiliteit Bart Vanmarcke aan de Muizensesteenweg op de plaats waar de eerste ANPR-camera komt
Het gemeentebestuur van Bonheiden verwelkomt deze maand de eerste ANPR-camera’s op haar grondgebied. Er komt een camera langs zowel de Muizensteenweg als de Dijleweg. De camera’s worden in de toekomst ingezet voor trajectcontroles.

De Automatische Nummerplaatherkenningcamera’s, beter bekend als ANPR, boekten sinds hun intrede in ons land in 2013 al heel wat successen in verschillende gemeenten en steden. De camera’s worden ingezet bij het vastleggen van zowel snelheidsduivels als de strijd tegen de criminaliteit. Bonheiden springt deze maand op de kar, met de installatie van twee vaste ANPR-camera’s. “Vanuit de politiezone BODUKAP wordt een netwerk van ANPR-camera’s uitgerold over de hele zone, zodat in- en uitkomend verkeer kan vastgesteld worden. De ANPR-camera’s kaderen initieel in een veiligheidsverhaal. Op die manier kan vanuit de politiezone het in- en uitkomend verkeer in de zone gemonitord worden. Zeker in de strijd tegen rondtrekkende daderbendes is het een belangrijke zaak”, zegt schepen van Mobiliteit in Bonheiden Bart Vanmarcke (Open Vld). “Op grondgebied Bonheiden zijn twee ANPR-camera’s voorzien: een eerste in de Muizensteenweg ter hoogte van het kerkhof, een tweede in de Dijleweg, ter hoogte van het begin van de zone 50. Niet toevallig is er voor deze twee straten gekozen. We worden geconfronteerd met zeer veel klachten rond overdreven snelheid in zowel de Muizensteenweg als de Dijleweg.”

De twee ANPR-camera’s worden in de loop van de maand april 2019 geïnstalleerd en zullen op termijn onderdeel uitmaken van de eerste trajectcontroles in Bonheiden. “Vandaag telt onze gemeente nul ANPR camera’s en, evident, eveneens nul trajectcontroles. Een trajectcontrole veronderstelt immers een opzet waarbij twee ANPR-camera’s aan elkaar gekoppeld en geijkt worden. Wat de Dijleweg betreft, is er de gezamenlijke intentie samen met Mechelen een trajectcontrole te realiseren tussen de voorziene ANPR-camera aan het begin van de zone 50 op Bonheidens grondgebied tot vlak voor de brug in Muizen. Hier gaat het om een zone 70. De tweede ANPR-camera zou door Mechelen bekostigd worden, hier hebben we een principeakkoord voor. De inwerkingtreding is hopelijk rond de jaarwisseling.

“Voor de Muizensteenweg is er de intentie van het Bonheidens gemeentebestuur om een tweede ANPR-camera te realiseren ter hoogte van de gemeentegrens met Mechelen. Het betreft een traject zone 50. De tweede ANPR-camera zou door Bonheiden bekostigd worden. Ook deze hopen we rond de jaarwisseling in gang te kunnen zetten.” Beiden hebben een prijskaartje van 35.000 euro. De upgrade naar een trajectcontrole kost zo’n 20.000 euro per paal. “Het is zeker de bedoeling de mogelijkheden tot bijkomende trajectcontroles nog verder te onderzoeken. Dat zal de komende maanden in het kader van de meerjarenbegroting gebeuren”, klinkt het nog.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sofie Thys

    Misschien eerst de zone 30 controleren deze is in Rijmenam en Bonheiden dorp een ramp. Iedereen rijdt hier te snel en dit in een dorp met veel verkeer. Misschien kunnen deze camera's hier beter van nut zijn.

  • Charles Roosenmans

    En dat met ons belastingsgeld! Ze zouden beter eerst het dorpsplein afwerken! Ik loop al weken met mijn voeten in de modder!

  • Wim Vandoorne

    Steeds onder het mom van veiligheid lepelt men ons beetje bij beetje een samenleving in waarin we het normaal vinden om als schapen gestuurd, 'altijd' gecontroleerd en geleid te worden. Via steeds meer regels en steeds meer repressie als enige middel om het samenleven te 'organiseren' wordt onze vrijheid , zelfverantwoordelijkheid , zelfbeschikking uitgehold en ontnomen. Langdurige , constante onderdrukking leidt echter tot grotere (verkeers-)agressie, de-pressie en ook zelfmoord ?

Video