DE PARTIJEN DOORGELICHT

BONHEIDEN

N-VA:

Was deze legislatuur de grootste partij in de meerderheid. Burgemeester Guido Vaganée gaat voor een tweede ambtstermijn. Zijn grootste tegenstander bij de verkiezingen van 2012, ereburgemeester Eric Duchesne (toen nog voor BR), duwt deze keer de lijst voor N-VA. De komst van Duchesne, in 2012 veruit de populairste politicus, is een belangrijk wapen voor de partij in deze kiesstrijd.

CD&V:

CD&V kondigde maanden geleden aan dat het naar de kiezer gaat met een mix van ervaren en nieuwe kandidaten. Onder die ervaren rotten: eerste schepen Mieke Van den Brande en voorzitter van de gemeenteraad en gewezen schepen Steven Morrens. De aanloop naar de verkiezingen van 2012 was hobbelig, omdat het niet meer klikte met toenmalig coalitiepartner BR. Die klik leek er deze legislatuur wel te zijn met N-VA en Groen. CD&V rekent opnieuw op een plaats in de meerderheid.

BR30:

Als BR haalde het de meeste stemmen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, maar werd de partij buitenspel gezet door N-VA, CD&V en Groen. Op de koop toe zag het aan het begin van deze legislatuur voormalig burgemeester Eric Duchesne overstappen naar N-VA. Bij BR30 wordt Lode Van Looy, kleinzoon van de laatste burgemeester van Rijmenam, naar voren geschoven als kandidaat-burgemeester.

Groen:

Groen trekt met opvallend veel nieuwkomers naar de kiezer. Liefst veertien van de drieëntwintig kandidaten zijn nieuw. De partij heeft trouwens de enige lijst die meer vrouwen dan mannen telt; op de eerste tien plaatsen staan er zeven vrouwen. Barbara Maes en lijsttrekker Jan Fonderie zijn de eerste Groen-schepenen in de geschiedenis van de gemeente en zijn op 14 oktober opnieuw verkiesbaar.

Open Vld:

"Het is de ambitie van Open Vld Bonheiden-Rijmenam om na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober mee verantwoordelijkheid op te nemen in het bestuur van onze gemeente", valt er te lezen op de webstek van de liberalen. Open Vld is in Bonheiden niet de meest ervaren noch grootste partij, maar met de komst van de nieuwe voorzitter en lijsttrekker Rudi Withaegels kwam er wel meer schwung. Deze legislatuur moest Open Vld zich tevreden stellen met één zetel in de gemeenteraad.