Zonnige start voor Sfinks Mixed

39STE EDITIE VAN WERELDFESTIVAL LOKT 10.000 BEZOEKERS OP EERSTE DAG

Karolien Aerts (rechts) en haar vrienden komen ieder jaar met hun gezin naar Sfinks. "Vroeger kwamen we zonder kinderen tot in de vroege uurtjes. Die uren zijn nu anders, maar het blijft wel leuk."
Stephanie Florizoone Karolien Aerts (rechts) en haar vrienden komen ieder jaar met hun gezin naar Sfinks. "Vroeger kwamen we zonder kinderen tot in de vroege uurtjes. Die uren zijn nu anders, maar het blijft wel leuk."
De 39ste editie van het wereldfestival Sfinks Mixed is gisteren van start gegaan in Boechout. De zonovergoten eerste dag was een groot succes met zo'n 10.000 bezoekers.

Bij de start van het festival gisteren om 16 uur in de namiddag stonden vooral gezinnen met jonge kinderen klaar om erin te vliegen. Sfinks Mixed staat bekend als een echt familiefestival. Het kinderprogramma werd dit jaar nog groter met workshops, ateliers en een eigen podium. Honderden kinderen leefden zich tijdens de eerste dag al uit op de vele springkastelen en grote speeltuin in de Kids Village. Karolien Aerts uit Lint komt ieder jaar met haar kroost naar het festival. "Wij komen al jaren met een grote vriendengroep naar Sfinks. Vroeger zonder kinderen, tot in de vroege uurtjes. Vandaag met onze gezinnen. Onze uren zijn misschien veranderd, maar het is hier nog altijd even leuk. De kinderen kunnen hier geweldig spelen. Maar ook voor de ouders is het heel gezellig", lacht Karolien.

Opvallende verschijning: dj Papa Mojito met zijn bakfiets.
Stephanie Florizoone Opvallende verschijning: dj Papa Mojito met zijn bakfiets.

Beats

Ook volwassenen krijgen dit jaar een groot muziekaanbod voorgeschoteld. Op de vier podia komen allerlei stijlen aan bod, van opzwepende wereldmuziek tot moderne beats. Op de eerste dag geen grote overrompeling op de wei, wel een gezellige drukte. Veel mensen kwamen later op de avond voor de muziek van Discobar Galaxie en dj TLP. Maar ook de historische salsaband Orquesta Aragón lokte een groot publiek naar de dansvloer. Tussendoor konden bezoekers slenteren over de wereldmarkt of genieten van de eigenzinnige acts op de wei, waaronder 55-jarige dj-met-bakfiets Papa Mojito en dansoptredens van Theater Tol en de knotsgekke bende van Murga Agrum.


Voor veel mensen uit de omgeving is het Sfinks festival een jaarlijkse uitstap. De monitors van speelplein 't Wiebelei in Boechout spreken ieder jaar af op de wei. "Alles is hier op het gemak. Je hoeft er hier ook niet op je best uit te zien. Iedereen komt hier gewoon om bij elkaar te zijn", vertellen de vrienden. "Dit jaar willen we graag Slongs Dievanongs en Halve Neuro zien spelen."


Steeds meer festivalgangers uit het buitenland komen naar Boechout afgezakt voor de muziek en de gezelligheid. Nikki Gulikers (26) en haar vier vrienden uit Maastricht komen dit jaar voor de zesde keer. "We komen in de eerste plaats voor de sfeer. We hebben geen idee welke muziekgroepen er dit jaar allemaal komen spelen. Dat zien we wel. Nu het festival gratis is geworden, is het veel drukker dan vroeger. De sfeer is daarom niet beter geworden vind ik, maar toch blijf ik het een heel leuk festival vinden", vertelt Nikki.

Vern, Jeroen, Sarah, Tinne, Evelien en Lise (vlnr) verbroederen. "Wij spreken hier elk jaar af."
Stephanie Florizoone Vern, Jeroen, Sarah, Tinne, Evelien en Lise (vlnr) verbroederen. "Wij spreken hier elk jaar af."

Gratis

De organisatie blikte gisteravond tevreden terug. "De eerste dag is goed verlopen. Festivals in België zijn stilaan enkel nog voor mensen met een groot budget. Ik vind het fijn dat wij een festival zijn waar iedereen naartoe kan komen. Ik hoop dat we deze gratis formule kunnen blijven behouden. Maar als we het even goed doen als vorig jaar, dan moet dat zeker lukken."

Nederlanders Elisa, Nikki, Wouter, Axelle en Daan (vlnr).
Stephanie Florizoone Nederlanders Elisa, Nikki, Wouter, Axelle en Daan (vlnr).
Kinderen leven zich uit in het Kids Village. Sfinks doet er alles aan om een familiefestival te zijn.
Stephanie Florizoone Kinderen leven zich uit in het Kids Village. Sfinks doet er alles aan om een familiefestival te zijn.
Murga Agrum voert een dansact op.
Stephanie Florizoone Murga Agrum voert een dansact op.