Over een jaar fiets je in één ruk van Deurne naar Lier

Gedeputeerde Luc Lemmens (bovenaan), burgemeester Erik Broeckx, schepen Johan Van Hoof en burgemeester Koen T'Sijen op de locatie van de werken.
Foto De Freine Gedeputeerde Luc Lemmens (bovenaan), burgemeester Erik Broeckx, schepen Johan Van Hoof en burgemeester Koen T'Sijen op de locatie van de werken.
De eerste spadesteek voor de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier tussen Mortsel en Boechout is een feit. Het provinciebestuur van Antwerpen legt over een afstand van 3,7 kilometer een fietsverbinding aan die ervoor moet zorgen dat fietsers over een jaar vlot van de luchthaven in Deurne tot de Ernest Claeslaan in Lier kunnen fietsen.

Het fietspad zal 4,5 meter breed zijn en wordt in roodbruine asfalt aangelegd. "Enorm goed nieuws voor de fietsende Mortselaar, die maar liefst elf kruisingen minder tegenkomt op het traject", zegt burgemeester Erik Broeckx (N-VA). "Ons bestuur zet hard in op fietsers en een goede infrastructuur is daarbij niet weg te denken."


De provincie investeert ruimt negen miljoen euro in dit project. "Voor de bouw van de fietsersbrug over de treinsporen op de grens van Mortsel en Boechout krijgen we 832.000 euro subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling", zegt Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor mobiliteit. "De gemeente Boechout investeert 418.000 euro, Water-link en Aquafin leggen samen 260.000 euro op en de Vlaamse overheid pompt nog eens drie miljoen euro in de fietsostrade."


De werken duren ongeveer een jaar en brengen enkel beperkte en lokale verkeershinder met zich mee. Ook het treinverkeer zal nauwelijks verstoord worden.


De betrokken watermaatschappijen maken van de werken gebruik om in de Victor Heylenlei een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen. (BSB)