Ladekasten op dak Ikea krijgen 20.000 bijen

Professioneel imker Rik Janssens op het dak van Ikea in Wilrijk toont enkele exemplaren bij de nieuwe bijenkasten.
Benoit De Freine Professioneel imker Rik Janssens op het dak van Ikea in Wilrijk toont enkele exemplaren bij de nieuwe bijenkasten.
Twee ladekasten op het dak van woonwarenhuis Ikea in Wilrijk, met in totaal 20.000 bijen erin. Dat is de nieuwste attractie, te zien vanuit het restaurant van de winkel.

De bijen worden verzorgd door imkers van Amielo. De bijensterfte in het Antwerpse deze winter lag met zo'n veertig procent opmerkelijk hoger dan de vorige. De twee bijenkasten op het dak van Ikea zijn eigenlijk nog maar het begin van een hele reeks nieuwe kasten die er zit aan te komen. Imkervereniging Amielo uit Boechout zet er binnenkort ook twee nieuwe bij op het dak van het bekende restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen en twee op het dak van het Novotel-hotel in de Antwerpse haven. En ook bij sportclub Ter Elst in Edegem en bij restaurant Condacum in Kontich krijgen ze er per bijenkast telkens 10.000 zoemertjes bij. "Het de bedoeling die populatie telkens op te drijven naar 60.000", legt imker Rik Janssens uit.


Liefhebbers kunnen de imkers elke woensdagnamiddag aan het werk zien op het dak van Ikea. In juli komt de eerste honing. (SCA)