"Wij hebben niks te verbergen"

HAPPY DOGGY NODIGT MICHEL VANDENBOSCH UIT VOOR BEZOEKJE

Zaakvoerder Mathieu Sterckx geeft enkele dieren te drinken.
Benoit De Freine Zaakvoerder Mathieu Sterckx geeft enkele dieren te drinken.
Deze week kwam het nieuws naar buiten dat Happy Doggy, het vroegere Puppy House, opnieuw een rechtzaak riskeert nadat drie kopers met zieke pups gingen aankloppen bij GAIA. Uitbaters Mathieu Sterckx en Louise Thees spreken van "een lastercampagne".

"Het is de eerste keer dat ik de media ontvang. Stel jij vragen of vertel ik gewoon alles?", vraagt Mathieu Clercxk, uitbater van het huidige Happy Doggy in Boechout. Vroeger heette de winkel Dierenplezier en later Puppy House. Dat de naam van de zaak voor de derde keer verandert, heeft volgens Mathieu niets te maken met het verleden. "Puppy House was een eenmanszaak en Happy Doggy is een BVBA. Dat is fiscaal interessanter", legt hij uit.


Dat de geschiedenis van Puppy House niet iets is waar uitbaters Mathieu en zijn vrouw Louisa Thees graag naar terugkijken, hoeft geen betoog. In 2017 werden ze veroordeeld door de rechtbank omdat ze pups verkochten die te jong waren. Nu willen ze hun kant van het verhaal vertellen. "Wanneer GAIA tussenbeide komt, luistert iedereen natuurlijk alleen naar hen." Op tafel ligt een grote map vol documenten. Het gaat om uitgeprinte krantenartikels, verslagen van de inspectie, mails naar dierenartsen en garantiecertificaten.


Alles begon in 2015 toen een jong koppel twee Engelse Bulldogs kocht bij het toenmalige Puppy House van Mathieu en Louisa. Die honden stierven twee maanden later en de kopers wilden met GAIA aan hun zijde naar de rechtbank trekken. "Ze stelden mij verantwoordelijk voor de dood van die honden. Twee maanden na hun aankoop. Dat is toch niet serieus? Daarom heb ik contact opgenomen met het dierenziekenhuis waar de honden werden binnengebracht. Uit het verslag bleek dat de honden achtergelaten werden in de wagen van het koppel terwijl zij op een koffietafel zaten. Doodsoorzaak: hyperthermie. Oftwel oververhitting", vertelt Mathieu terwijl hij het verslag bovenhaalt.


Maar in 2017 worden de uitbaters wel veroordeeld. Opnieuw daagde GAIA hen voor de rechtbank met aan hun zijde zes slachtoffers. De rechtbank oordeelde dat de uitbaters de pups te jong verkocht. "Maar van valsheid in geschriften en laster werd ik vrijgesproken." De hondjes uit Happy Doggy komen uit Slowakije, Hongarije en Tsjechië. "Volledig volgens de wet." Deze landen tellen fokkers die erkend zijn door de Vlaamse Overheid volgens een Koninklijk Besluit van 27 april 2007. Volgens Clerckx worden deze kennels ook gecontroleerd door de overheid en als er dus iets foutliep met de geboortedata, is volgens de uitbater van Happy Doggy de Vlaamse overheid daar zelf verantwoordelijk voor.

Enkele 'happy doggies' wachten nog op een baasje.
Benoit De Freine Enkele 'happy doggies' wachten nog op een baasje.

191.000 euro

Mathieu staat op en loopt naar binnen. Hij komt terug met een paspoort van een hond en toont ons het paspoort. Er staat te lezen vanwaar de hond komt, hoe oud het dier is en welke vaccinaties hij gekregen heeft. "Dat is volledig geplastificeerd zodat je zelf niets meer kan aanpassen. Als er gesjoemeld wordt met leeftijden, moet het in het land van herkomst zijn en niet bij ons." Hoe dan ook, de rechtbank achtte hen schuldig en legde hen een geldboete op van 9.000 euro en een verbeurdverklaring van 191.000 euro. "Dat hebben we maar gewoon betaald. In beroep gaan kostte ons nog meer geld en mijn vrouw kon dat mentaal niet aan."


Zelf noemen ze zich geen broodfokkers, hoewel Happy Doggy vijftien rassen kan aanbieden. Volgens kenners kunnen gezonde fokkers slechts twee tot maximum drie rassen aanbieden en wordt er gewerkt met een wachttijd. Maar dat is volgens Mathieu economisch niet haalbaar. De fokker vertelt dat hij Michel Vandenbosch al heeft uitgenodigd om te komen kijken, maar daar is de voorzitter van GAIA nooit op in gegaan. "Wij hebben niets te verbergen. Kijk naar de verslagen van de inspectie. Ze hebben nooit ook maar iets onregelmatigs aangetroffen", vertelt Mathieu vurig. "Je mag het gerust weten, maar we hebben al vaak gedacht aan stoppen. Maar dan kraaien zij victorie en is het van onze kant een openlijke schuldbekentenis. En dat willen we niet."