Honderden mensen brengen laatste groet aan Tom (39) na dodelijke caféruzie: “Dit had nooit mogen gebeuren”

De massa kwam samen aan de kantine van FC Kaulille.
Mine Dalemans De massa kwam samen aan de kantine van FC Kaulille.
Meer dan zeshonderd mensen uit Kaulille zijn vanavond rond 17 uur op straat gekomen om het verdriet te delen na het overlijden van Tom Schouteden. De 39-jarige vader van twee werd met nieuwjaar in elkaar geslagen en maakte daarbij een dodelijk val. Tijdens de stille mars stopte de menigte aan het café waar Tom stierf.

Aan voetbalclub FC Kaulille werd er vanavond afgesproken. Honderden mensen stapten mee in de herdenkingswandeling voor Tom. De 39-jarige voetbalfanaat werd op oudejaarsnacht in elkaar geslagen na een banale ruzie. De man kwam daarbij zwaar ten val en overleed in het ziekenhuis. Drie verdachten werden opgepakt, maar allen weer vrijgelaten. Eén van hen onder strenge voorwaarden in afwachting van het proces.

Tom Schouteden.
RV Tom Schouteden.

“Niet te geloven”

Het gebeuren raakte de gemeenschap in Kaulille bijzonder hard, waarna een wandeling op poten werd gezet. De wandeling vertrok aan de voetbalkantine en passeerde aan café Biej Jentje aan Kaulillerdorp waar de feiten zich afspeelden. “Het is haast niet te geloven, de reden dat we hier staan", sprak burgemeester Stijn Van Baelen de mensen toe. “In deze tijd van het jaar wensen we elkaar het beste, een gelukkig nieuwjaar. Woorden die vandaag zo ontzettend véél betekenen: geluk en een goede gezondheid.”

Burgemeester Stijn van Baelen nam het woord.
Mine Dalemans Burgemeester Stijn van Baelen nam het woord.

Samen verwerken

Er werd verteld hoe de feiten nooit hadden mogen gebeuren, en dat het nieuwe jaar met zoveel mooie wensen nog maar nét was ingezet. “Dit heeft gans Kaulille hard geraakt. Meerdere families zijn getroffen. Dat we hier met honderden zijn, bewijst dat de gemeenschap elkaar nodig heeft. Arm in arm zijn we hier voor elkaar, voor Tom.” 

Een grote vlag van de Noormannen aan de plek van de feiten.
Mine Dalemans Een grote vlag van de Noormannen aan de plek van de feiten.

Ontwricht

Van Baelen verwees ook naar de symboliek rond verzoening, en hoe de ontwrichte gemeenschap in Kaulille haar balans zal moeten terugvinden. “We moeten dit allemaal samen verwerken, en dat zal enige tijd nodig hebben.” 

De tocht werd verder gezet in de regen richting het funerarium. Iedereen wilde nog een laatste groet brengen aan Tom. Na afloop was er nog de mogelijkheid voor een drink bij de tennisclub waar Tom actief was. Hij wordt door iedereen omschreven als een bijzonder sociale persoonlijkheid met een grote passie voor sport. Zijn liefde voor KRC Genk werd tentoongesteld met een grote banner van de Noordmannen, een supportersclub van KRC Genk.

Herdenking Tom Schouteden.
Mine Dalemans Herdenking Tom Schouteden.

De Vlieger

Aan lagere school De Vlieger vond vandaag op de eerste schooldag na de vakantie ook een herdenking plaats voor Tom, de papa van leerlinge Maite die er school loopt. En voor de kleine Ryan (6) die net na kerst gedood werd door zijn eigen mama in een familiedrama. De school werd hard getroffen in nog geen week tijd. 

Donkere periode

“Rond 10 uur hadden we een gezamenlijk moment op de speelplaats”, zegt directeur Luc Brands. “Maar we zijn al dagen bezig met de voorbereiding. De leerkrachten zijn sinds de feiten wel alle dagen op school geweest, en bijna iedereen is op één of andere manier vertrouwd met iemand uit de omgeving van de slachtoffers. Het zijn donkere periodes voor ons als school, waar we allemaal samen door moeten.” 

Herdenking Tom Schouteden in Kaulille.
Mine Dalemans Herdenking Tom Schouteden in Kaulille.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chantale Hemelaers

  't Is mooi op te zien dat een een gemeente nog zo bij elkaar hangt al is 't in een droevig moment veel sterkte en moed voor familie en vrienden

 • Peet V gilst

  drank en drugs maken meer kapot dan je lief is....sterkte aan de familie/vrienden vh slachtoffer van zinloos geweld.

 • Mi Janssens

  Veel moed en sterkte voor de zwaar getroffen familie. Rust zacht Tom samen met Ryan. Wat een groot verlies voor jullie allemaal.

 • Fina Matteo

  hier zijn geen woorden voor sterkte aan familie en vrienden

 • Anthony van der Borght

  Het is niet door daar te staan dat hij terug ga komen ..